До края на март общината ще представи проекти за над 40 млн. лв. по „Региони в растеж“
До края на март общината ще представи проекти за над 40 млн. лв. по „Региони в растеж“ / Sofia Photo Agency, архив

До 31 март община Пловдив ще подаде проекти за 41 млн. лева по ОП „Региони в растеж“. Това стана ясно по време на днешното подписване на бюджетната линия за управление на програмата през следващите 7 години.

Общата сума, за която кандидатства местната администрация е за малко над 80 млн. лева, но до края на март трябва да подаде половината проекти, защото през 2018 г.  Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще преразгледа инвестиционните програми на общините, които са изпълнили най-много проекти и усвоили най-много пари. Именно те ще имат възможност да получат допълни средства по програмата.

Това е и причината местната администрация да стартира с малки проекти в зоната между бул. „Мария Луиза“ и река Марица, защото те могат да бъдат завършени до 2018 г. и да кандидатстваме за още средства от програмата „Региони в растеж“, обясни кметът Иван Тотев.

Сумите, които града трябва да получи от „Региони в растеж“, са предвидени за три обособени зони на Пловдив, които са разделени на СоциалнаИндустриална или Икономическа и така наречената Зона с обществен характер.

В зоната с обществен характер  са включени дейности свързани с културния туризъм и наследство, транспорт, инфраструктура, озеленяване и всичко, което може да спомогне за по-добрата визия на центъра на Пловдив.

Социалната зона е предимно за дейности свързани с обновяване и рехабилитация на жилищния фонд, както и цялостно развитие на сектора.

Индустриалната зона, която е свързана с насърчаване на публично-частното партньорство, като една от основните й задачи е и повишаване на капацитета на местната власт за управление на икономическото развитие.

24 млн. лв. от очакваните пари ще бъдат вложени в проекти за градска среда, 16,8 млн. лв. - за градска среда в икономическата зона на кв. „Гладно поле“, 5,3 млн. лв. - в социална инфраструктура, и 15,9 млн. лв. - за образователна инфраструктура. 18 млн. лв. по програмата са предназначени за безплатно саниране на жилищни сгради във всички райони в града.