Нови работни места за младежи разкри община Свиленград
Нови работни места за младежи разкри община Свиленград / Община Свиленград

42 младежи са наети на работа към Община Свиленград. Новите работни места са разкрити по проект на общината за младежка заетост към ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.”  и с договор към Агенцията по заетостта. Осигурена е работа за 6 месеца- от март до август,  на хора до 29-годишна възраст без изисквания за образованието им. 21 от тях са наети като работници по озеленяване и поддръжка на зелените площи, 14 са работници в строителството, които ще са ангажирани с поддръжката на общинския сграден фонд в града и селата, трима младежи са назначени като технически сътрудници в администрацията, двама ще изпълняват контрол по опазването на чистотата и обществения ред, а други двама са одобрени за екскурзоводи на историческите обекти в село Мезек.

По ежегодната програма „Старт на кариерата” за висшисти до 29 години  в община Свиленград са назначени двама младежи, които ще трупат първоначален опит в отдел „Местно икономическо развитие, проекти и програми” и в отдел „Човешки ресурси, административно и информационно обслужване”. В продължение на 9 месеца те ще получат първоначален стаж. През годините се е утвърдила практиката част от младите висшисти, наети по „Старт на кариерата” да остават на работа в администрацията.

Всяка година Община Свиленград кандидатства за осигуряване на субсидирана заетост по различни национални или европейски програми. През последните две години около 60 човека са се възползвали от тези възможности за работа.

Очаква се в близко бъдеще по ОП „Развитие на човешките ресурси” да бъде отворена и схема за заетост на хора над 29 години, по която общината отново ще кандидатства.