Арестуваните за наркотици държали над половината от пазара в Шуменско
Арестуваните за наркотици държали над половината от пазара в Шуменско / shmoko.bg

Шуменският окръжен съд взе постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража" спрямо 29-годишния Тихомир Делев, 34-годишния Васил Иванов, 25-годишния Владимир Георгиев, а на 39-годишния Силен Дончев - Костура наложи домашен арест заради здравословното му състояние и бременната му съпруга. Четиримата бяха задържани в края на миналата седмица за наркотици, а искането за разглеждане на мерките им за неотклонение бе на Окръжна прокуратура.

Четиримата са обвинени от прокуратурата за държане на наркотици, с цел разпространение при условията на опасен рецидив за трима от тях, с изключение на Тихомир Делев. Единствено той е обвинен в същото обвинение, но само за съучастие с другите трима. Четиримата обвиняеми са държали над половината от пазара на наркотици в област Шумен.

Арестуваните за наркотици държали над половината от пазара в Шуменско
netinfo

Наблюдаващият случая прокурор Даниел Шостак заяви, че има данни, че групата е действала поне от няколко месеца. По думите му, това е била е една от най-силните групи, занимавала се с разпространение на дрога в региона.

„Лидер няма, обикновено съучастие и четиримата са разпространявали, като има достатъчно обилен доказателствен материал", поясни прокурор Шостак. Той допълни, че по случая вече има разпитани десетки свидетели.Четиримата са пласирали широк спектър от наркотици, но най-вече амфетамини и марихуана.

Говорителят на окръжна прокуратура Орлин Куздов определи групата като картел.

На 24 срещу 25 февруари след дълго наблюдение на действията на четиримата наркоразпространители ОД на МВР пристъпила към реализация. Те са задържани първоначално за 24 часа по Закона за МВР, а след повдигането на обвинение от Окръжната прокуратура в Шумен е внесено и искането за определяне на постоянни мерки „Задържане под стража".

Арестуваните за наркотици държали над половината от пазара в Шуменско
netinfo

Извършени са обиски, претърсване и изземане на различни адреси и автомобили, ползвани от обвиняемите наркоразпространители. 34-годишния Вaсил Иванов наел апартамент под наем, който бил ползван като депо за наркотици. Когато полицаите пристъпили към обиск в депото, най-младия от групата - Тихомир изхвърлил от терасата пакет с наркотични вещества. Друг полицейски екип, който очаквал подобни действия и стоял пред входа на кооперацията, успял да установи точно от коя тераса и кой прави опит да се освободи от складираните наркотици.

Иззети са различни по вид високорискови наркотични вещества - амфетамини на бучки и прах и метаамфетамини - 85 грама, както и канабис - 30 грама. Окръжната прокуратура в Шумен е назначила химическа експертиза на откритите в депото и на други места наркотици.