„Уикилийкс разкри: Основният страх на Саудитска Арабия идва от Русия
„Уикилийкс разкри: Основният страх на Саудитска Арабия идва от Русия / снимка: БГНЕС

Сайтът за разследвания „Уикилийкс" разкри основния страх на Саудитска Арабия. Порталът предостави пълна разшифровка на секретните данни на кралството. Според тях основният страх на страната идва от намесата на Русия в сирийския конфликт и от това, че Москва е нарушила плановете на Рияд за смяната на режима в Дамаск, предаде Regnum.

Властите в Рияд са се опасявали, че Русия може да се намеси в сирийския конфликт, пише агенция „Фокус".

Турция и Саудитска Арабия не планират сухопътна операция в Сирия

Организиращите преврат саудитски власти са знаели, че ще осъществят плановете си единствено ако Москва остане безразлична към случващото се в Сирия. Страхът, че тези планове може да рухнат, се потвърждават от това, че властите на Саудитска Арабия са забранили на местните медии да изказват в този период каквато и да е критика по адрес на Русия и ръководството ѝ.

Саудитска Арабия предлага ракети земя-въздух на сирийските бунтовници

Според „Уикилийкс" секретните документи, чиято разшифровка бе публикувана, се отнасят за началото на 2012 г. В тях е пишело, че ако сирийският режим на президента Башар Асад преживее кризата, то веднага ще започне да отмъщава на страните, които са били срещу него.

Дамаск: Турция и Саудитска Арабия искат да спасят "Ислямска държава"

„Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив ще станат мишена на отмъщение. Във връзка с това трябва да се използват всички възможни начини, за да се свали съществуващия в Сирия режим", се уточнява в разсекретените документи.