Продължава проекта за кариерно ориентиране в училищното образование
Продължава проекта за кариерно ориентиране в училищното образование / Дарик,архив

След успешното приключване на проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование", изпълняван от МОН в периода 2012-2015 г., с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", от 23.02.2016 г. стартира неговото продължение в рамките на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г.

След създаването и функционирането на 28 центъра за кариерно ориентиране в училищното образование във всички областни градове на страната, през втората фаза продължава развитието на системата за кариерно ориентиране на ниво училище. Център за кариерно ориентиране- Кюстендил продължава да предоставя услуги по кариерно ориентиране на всички ученици, като през новата фаза на проекта са предвидени и нови дейности:

1. Разработване, апробиране и прилагане на програма за кариерно ориентиране на учениците на ниво училище;

2. Създаване и прилагане на модул "Училище - пазар на труда" за подпомагане на трудовата и професионалната реализация на завършващите средно образование;

3. Разработване на инструменти за ранно кариерно ориентиране на застрашените от отпадане ученици и адаптиране на инструменти за целите на кариерното ориентиране на ученици със специални образователни потребности;

Програмата за кариерно ориентиране на ниво училище ще конкретизира съдържанието на кариерното ориентиране през различните етапи и степени на средното образование, както и функциите и отговорностите на педагогическите специалисти в училище за неговото реализиране. За целта ще се формират екипи от педагогически специалисти в 42 пилотни училища в страната, които ще апробират модела за кариерно ориентиране на учениците на ниво училище.

Модулът "Училище - пазар на труда" се създава към Националния портал за кариерно ориентиране (http://orientirane.mon.bg). Той ще подпомага трудовата и професионалната реализация на завършващите средно образование. Чрез изграждането на този модул ще се повишава информираността на учениците за потребностите от работна сила, както и възможностите за трудова и професионална реализация в конкретните фирми от регионалния пазар на труда, ще се подпомогне нарастването на младежката заетост. Модулът „Училище - пазар на труда" ще предоставя информация за ученици, които търсят временна заетост или работа по придобитата квалификация, както и за предприятия в регионалния пазар на труда.

Създават се инструменти за ранно кариерно ориентиране на ученици, застрашени от отпадане, насочени към разкриване на интересите и предпочитанията на учениците към дейности от определени групи професии. За целите на кариерното ориентиране на учениците със специални образователни потребности се адаптират избрани теми от създадени инструменти за кариерно ориентиране.

С утвърждаването на центровете за кариерно ориентиране на учениците в България се създава единна система за ориентиране през целия живот (центрове за кариерно ориентиране, които осигуряват услуги по информиране и консултиране на учениците в училищното образование: университетски центрове за кариерно ориентиране, които предоставят услуги по кариерно ориентиране в системата на висшето образование и центрове за кариерно ориентиране на заети лица - в системата на заетостта).