Гръцката стачка приключва, падат граничните блокади
Гръцката стачка приключва, падат граничните блокади / БГНЕС

На национално ниво стачните комитети в Гърция са взели решение да спрат фермерския протест, заради който границата с България е блокирана.

Според информацията тракторите, които са запушили ГКПП Кулата - Промахон, вече са започнали да се оттеглят, , съобщава Нова телевизия. Очаква се до края на деня тежките селскостопански машини напълно да се върнат към вътрешността на страната.

В същото време нашите шофьори и превозвачи, които са потърпевши от гръцкия протест, обявиха че засега не вярват на обещанията и са в готовност да организират поредната контраблокада.

Още вчера министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик, че е започнало частично изтегляне на селскостопанските машини от гръцка страна.

Той поясни, че очаква да има среща с български превозвачи в понеделник, след която евентуално те да решат какви ще бъдат следващите им действия в отговор на безпрецедентната блокада от гръцка страна, която продължи близо месец. Министърът категорично заяви, че продължава да подкрепя всички мерки, които предприемат нашите шофьори.

"Българските превозвачи заявиха намерението си, че ако няма устойчиво решение на тази криза, от понеделник да се направи организация и да бъдат спирани и връщани само селскостопанските продукти, които минават транзит през България и влизат за българския пазар. Предполагам, че в понеделник ще имаме още една среща на база ситуацията, която ще бъде към понеделник, и тогава ще потвърдят дали ще реализират това тяхно намерение или не", каза Московски.