Яблоко издигна Григорий Явлински за кандидат-президент на Русия през 2018 г.
Яблоко издигна Григорий Явлински за кандидат-президент на Русия през 2018 г. / Guliver/Getty Images

Конгресът на руската опозиционна партия "Яблоко" в Москва реши да издигне нейния основател Григорий Явлински, оглавяващ партийния федерален политкомитет, за кандидат-президент на Русия на изборите през 2018 г. "За" гласуваха 135 делегати, 1 гласува "против", предаде ТАСС.

Решението идва оттам, че "Яблоко" разглежда предстоящата кампания за парламентарните избори наесен като първи етап от президентската кампания, се казва в резолюцията на форума.

"Предстоящата парламентарна кампания може да бъде истински честна, съдържателна и успешна, само ако се води в контекста на борба за цялата власт, за висшия пост в държавата", поясняват опозиционерите.

Делегатите на конгреса изтъкват, че гласуват доверие на Явлински. "Издигаме свой кандидат за президент на Русия, един лидер, ма когото имаме доверие. Нашият кандидат е Григорий Явлински, олицетворяващ алтернативен образ на бъдещето, ценности и приоритети, принципно различни от приетите в днешната руска политика", се казва в резолюцията.

"Яблоко" напомня, че Явлински е "принципен противник на национализма и болшевизма". Партията нарича своя лидер продължител на политическата традиция, идеща от "прагматичния идеализъм на Андрей Дмитриевич Сахаров" - съветски дисидент и Нобелов лауреат за мир.

Самият Явлински, говорил вчера пред делегатите на конгреса, постави пред партията по-широка задача, отколкото просто да създаде група в Държавната дума. "Подобно поставяне на въпроса изобщо не отговаря на мащаба на събитията", отбеляза основателят на "Яблоко", цитиран от ТАСС.

Източник: БТА