БСП: Василев се държи като собственик на стадион „Сан Сиро“
БСП: Василев се държи като собственик на стадион „Сан Сиро“ / netinfo

Липсата на диалогичност е основен проблем в новото общинско ръководство – коментираха от групата общински съветници от БСП в навечерието на февруарската сесия на местния парламент. Елка Неделчева и Стоян Димитров дадоха за пример три от докладните, внесени за заседанието на Общинския съвет в понеделник, две от тях са на кмета д-р Валентин Василев.

Първата е за концесията на стадион „Лудогорец Арена“. И двамата съветници от БСП обявиха, че основната цел на местната управа по тази тема трябва да е намиране на дългосрочен стопанин на общинския имот, а това с инат и отказ от вслушване в позициите на останалите няма как да стане. Оттегляне на „Лудогорец“ от Разград ще е в ущърб не само на спорта, но и на икономиката и цялостното развитие на региона – заяви Елка Неделчева. Тя припомни, че не е случаен фактът, че години наред нямаше потенциален купувач на хотел „Разград“, а преди година се появи. Това, както и инвестициите на собственици на заведения и хотели, е свързано с развитието на футболния проект тук – категорична бе тя.

Стоян Димитров посочи конкретни недостатъци на проекторешението, които могат да бъдат отстранени след 1-2 седмици обсъждания както със съветниците, така и с единствения потенциален инвеститор на стадиона. Освен наличието на изискване общината да получава процент от нетните приходи от продажби, без това да е включено в първоначалния концесионен анализ, каша е и от какво точно ще е този процент – смята Димитров. Друго недоразумение е изискването кандидатът за концесионер за притежава строителна техника, описана в концесионната документация, неясна е и клаузата спортното съоръжение да се ползва за събития под егидата на общината. Видовете гаранция също не са добре изяснени – каза Димитров. Той смята, че тези детайли няма да могат да се изчистят на сесия и трябва докладната да се оттегли, да се обсъди отново и да се внесе на по-късен етап на заседание на Общинския съвет. Според него допълнителното съгласуване с държавни ведомства няма да забави прекомерно процедурата. „Д-р Василев се държи като кмет не на Разград, а на Милано, пред чиито кабинет има опашка от инвеститори в „Сан Сиро“ – каза още Димитров.

Социалистите поздравиха съветничката от ГЕРБ и общински лидер на партията Милена Орешкова за гражданската й позиция по темата и за куража, призоваха обаче да постъпи още по-достойно като признае, че номинацията на партията й за кмет не е била най-добрата и избраният на този пост не притежава необходимите качества да управлява града.

Втората докладна, която червените съветници настояват да бъде преосмислена, е за изменение в Наредба №1, според което се забравяна употребата на алкохол на открити обществени места – по улиците, площадите, парковете, зелените площи и други обществени места. Според социалистите е необходимо да се внесе уточнение, че тази забрана не включва откритите площи на заведенията, тъй като по този начин формулирано се оказва, че клиентите им могат да бъдат санкционирани.

Третата докладна, чието съдържание БСП оспорва, е внесена от няколко съветници  от различни политически сили. Тя касае забраната за 5 години за поставяне в централната част на Разград на зимни градини, каравани, детски съоръжения и други подобни обекти. Надяваме се на сесията това предложение да бъде изменено така, че да не създава пречки на бизнеса – обявиха социалистите.

Те призоваха кмета и по-скоро да намери решение на проблема с автобусния транспорт. Жителите на Дряновец, Балкански, Пороище, Осенец и Радинград от средата на месеца не ползват обществен транспорт, след като „Автобустранс“ прекрати обслужването на тези линии, необходимо е да се пристъпи към пряко договаряне с превозвачите до провеждане на нова процедура – апелираха социалистите.