Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата
Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата / БГНЕС, архив
Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата
84783
Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата
Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата
  • Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата
  • Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата

Всички гранични пунктове по границата ни с Гърция са отворени към момента. Няма натрупвания на превозни средства и от двете страни. Това съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик министърът на транспорта Ивайло Московски. Той уточни, че от вчера е започнало частично изтегляне на селскостопанските машини от гръцка страна.

"Българските превозвачи заявиха намерението си, че ако няма устойчиво решение на тази криза, от понеделник да се направи организация и да бъдат спирани и връщани само селскостопанските продукти, които минават транзит през България и влизат за българския пазар. Предполагам, че в понеделник ще имаме още една среща на база ситуацията, която ще бъде към понеделник, и тогава ще потвърдят дали ще реализират това тяхно намерение и не", заяви министърът.

"Категорично продължавам да подкрепям всички мерки, които предприемат българските превозвачи. Това е системен проблем, още от 2007 г. Основно гръцките фермери правят тези блокади и фиксацията им е българо-гръцката граница. По никакъв начин не блокират нито летище Атина, нито пристанищата към Италия. 100-процентна блокада като по българската граница няма никъде", поясни още Московски.

Премиерът разговарял с протестиращите фермери в Гърция

Тази сутрин в социалната мрежа премиерът Бойко Борисов съобщи, че е преминал границата с Гърция. "Срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери", написа премиерът във Facebook.

"Казах им, че това, което правят е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи", посочва министър-председателят.

Той допълва още, че "ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки". "Надявам се, че този път ще ме разберат правилно", подчертава премиерът.