В Испания ще съдят българин за трафик на хашиш за над 4,7 млн. евро
В Испания ще съдят българин за трафик на хашиш за над 4,7 млн. евро / sxc.hu

56-годишен българин ще бъде съден в Испания за трафик на хашиш за над 4,7 млн. евро, съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд във Варна. В момента мъжът излежава 2-годишна присъда в затвора в крайморския град, като от нея му остават още около 8 месеца.

За задържането на Владимир Демиров има издадена Европейска заповед за арест. Според испанските власти той ще бъде съден за трафик на наркотици. Престъплението е извършено на 26 ноември 2006 г., близо до Кабо де Гата. Демиров заедно с няколко съучастници държали на ветроходна лодка 3 632,128 кг хашиш на обща стойност 4 772 570 евро.

Митническата полиция открила наркотиците, а според испанските власти екипажът на лодката е действал по поръчение и в изпълнение на решение на организирана престъпна група. Срещу Демиров и още петима души е бил внесен обвинителен акт в Централния следствен съд в Мадрид. Делото е приключило с произнасяне на присъди за Николай Киров, Стоян Любенов, Стойко Манев, Валентин Николов и испанеца Хосе Луис Гарсия Фернандес. Демиров е бил предаден за задочно съдене.

На своето заседание вчера Варненският окръжен съд допусна предаването на Демиров на испанските власти, след като изтърпи наказанието си в България. Определението може да бъде обжалвано в 5-дневен срок пред Апелативния съд Варна.

Източник: БТА