Бразилската полиция разследва президента на Перу за корупция
Бразилската полиция разследва президента на Перу за корупция / Thinkstock/Getty Images

Бразилската полиция, която разследва голяма корупционна схема в държавната компания Петробраз, подозира и възможно участие на перуанския президент Олянта Умала и на бивш аржентински министър на транспорта, предаде АП.

44-страничният доклад на федералната полиция, до който агенцията е получила достъп, показва, че разследващите подозират Умала в получаването на подкуп от 3 млн. долара от Одебрехт - голяма строителна компания, разследвана за връзки с държавния петролен гигант Петробраз. В замяна той е осигурил на компанията договори в Перу.

Пресслужбата на Умала съобщава, че президентът е призовал бразилския посланик в Перу, за да отхвърли обвиненията.

АП пояснява, че не е успяла да се свърже с адвокат, който представлява бившият аржентински министър Рикардо Раул Хайме.

Бразилският съд може да поиска перуанските власти да разследват обвиненията, или да заведе дело срещу Умала в бразилски съд. "Вероятно Бразилия ще поиска по-нататъшното разследване да се извърши от перуанските власти" като първа стъпка, заявил Маристела Басо, професор по международно право в университета на Сао Пауло.

В документа, датиран от 5 февруари, се съобщава, че полицията е попаднала на имейли от бивш служител на Одебрехт, който споменава 3 млн. долара за "проект ОУ", което според тях се отнася до президента на Перу.

Източник: БТА