Премиерът на Словакия иска да задържи Великобритания в ЕС
Премиерът на Словакия иска да задържи Великобритания в ЕС / Guliver/Getty Images

Възможното излизане на Великобритания от ЕС ще бъде значителен проблем за Съюза, който ще бъде усетен особено остро от Словакия. Това заяви словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от ТАСС.

От 1 юли т.г. Словакия ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

"Съгласен съм, че ако британците решат да напуснат ЕС, ще възникне огромен проблем, защото някои смятат, че ще могат да съществуват без ЕС. Това обаче се отнася до големите държави", заяви словашкият премиер и подчерта, че малките страни смятат ЕС за свое жизнено пространство.

"Признавам, че за словашкото председателство ще бъде огромен проблем, ако Великобритания каже на референдума "не" на Евросъюза", добави той.

Онлайн проучване на Центъра за проучване на общественото мнение за в. "Индипендънт" е показало, че 52% от британците подкрепят излизането от ЕС, спрямо 48% за оставане в съюза, съобщи Ройтерс.

Преди месец точно толкова - 52% от британците, подкрепяха оставането в ЕС, но обществените нагласи са се променили. Половината от участвалите в проучването 2014 британци са заявили, че икономиката е по-важен проблем от миграцията, а 37% са били на обратното мнение.

Източник: БТА