Бронирани автомобили ще спасяват Военна полиция от недостиг на способности
Бронирани автомобили ще спасяват Военна полиция от недостиг на способности / БГНЕС, архив

Обявената от Министерството на отбраната обществена поръчка за доставка на бронирана високопроходима автомобилна техника с необходимото оборудване е свързана с разработен инвестиционен проект, включен в портфолиото от проекти на МО като втори приоритетен, посочи министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на парламентарен въпрос за процедура за доставка на бронирана високопроходима автомобилна техника за нуждите на службата "Военна полиция".

По думите на министъра процедурата предвижда сключване на тригодишен договор за придобиване на необходимото количество бронирани машини, като е заложено заявяването на конкретно количество да се извърши след осигуряване на финансови средства за това.

Рота "Военна полиция" е сертифицирана по стандартите на НАТО, но с недостиг на способности по отношение на наличната техника, информира министърът. С осигуряването на бронираните високопроходими автомобили за техническо наблюдение се цели преодоляване на недостиг от способности. Тази техника ще допринесе за многокомпонентно разузнаване, денонощно патрулиране и наблюдение на обекти, както и търсене и спасяване, включително и някои хуманитарни и аварийно-спасителни операции.

С оглед на изменената външна и вътрешна среда за сигурност сме изправени пред движение на големи групи от бежанци и повишен риск от терористични атаки. МО трябва да има готовност да разполага със способности за бърза и адекватна реакция и съобразно рисковете, посочи Ненчев. Той напомни още, че в последните години е трябвало да се справят с природни бедствия и със случаи на неконтролирани взривове на боеприпаси.

Придобитите машини ще бъдат собственост на военното министерство и ще са на пряко разпореждане на министъра, при възникване на кризисни ситуации министърът на отбраната може да ги предоставя както на "Военна полиция", така и на 68-ма бригада "Специални сили".

Източник: БТА