В. Търново тържествено ще чества 3-ти март
В. Търново тържествено ще чества 3-ти март / DarikNews.bg, архив

Велико Търново тържествено ще отбележи 3-ти март, информираха от кметската администрация. Честванията ще започнат от 10:30 ч. пред сградата на общината с военен ритуал за издигане на националното знаме на България. Празнично слово ще изнесе кметът на Велико Търново Даниел Панов. Ще бъде връчена и Общинската академична награда “3-ти март”.

Ще бъде представена и литературно- музикална композиция “Свободна България”, посветена на 138-та годишнина от Освобождението, която ще бъде изпълнена от възпитаници на Старопрестолната гимназия по икономика с ръководител Натали Ненова.

От 11 ч. пред паметника “Майка България” празничен благослов ще отслужи свещеник Петър Иванов. Ще се състои и военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност. Малко след това ще се извие празнично търновско хоро с участието на ДЮФА “Българче”.

Великотърновският клуб “Традиция” и тази година е подготвил атрактивна програма по повод празника. Ще бъде представена изложба на открито, озаглавена “Оръжия, медали, дипломи и снимки от Руско- турската освободителна война 1877-1878 год.”, както и анимация “Войнишка кухня”.

Кулминацията на честванията ще бъде от 20 ч. на площад “Цар Асен I”, когато търновци и гостите на града ще се насладят на спектакъла “Царевград Търнов- звук и светлина”.

Организатори на празничните прояви са Община Велико Търново, НВУ “Васил Левски”, Клуб “Традиция”, Великотърновска Света митрополия.

Във връзка с подготовката и реализацията на програмата за честване на 3 март ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС :

За периода от 09,30 до 13,00 ч. за движение ще бъде затворена ул. „Васил Левски“в участъка от МДТ „Константин Кисимов“ до сградата на Община Велико Търново;
За периода от 19,45 до 20,30 ч. з движение ще бъде затворен пл. „Цар Асен I“

За същият период от време в двете локации ще бъде забранено спирането и паркирането на авмтомобили.