Австрийската армия готова да помогне на Македония срещу мигрантите
Австрийската армия готова да помогне на Македония срещу мигрантите / БГНЕС, архив

Австрийската армия анализира в момента положението по границата на Македония, за да я подкрепи в охраната на границата, съобщи виенския всекидневник "Стандарт".

Австрийското Министерство на отбраната работи интензивно върху изготвянето на доклад за подкрепа на Македония в бежанската криза.

До сряда петима представители на австрийското министерство бяха в Македония, потвърди пред изданието говорителят на военния министър Ханс Петер Доскоцил. Делегацията се запознала с обстановката по границата ситуацията на границата, а още в началото на месеца Доскоцил обеща подкрепа на македонския президент.
Австрия е готова да изпрати войска, оборудване и хуманитарна помощ в Македония.

Македонците ще решат какво им е необходимо, подчертаха в австрийското министерство.

За Австрия изпращането на армия по македонската граница ще съответства на Закона за участието във военните в международни мисии, в който се посочва, че единици и физически лица могат да бъдат отправени в чужбина за оказване на хуманитарна помощ и помощ след природно бедствие.

Ако хиляди сирийски бежанци се намират на границата с Македония, това е хуманитарна извънредна ситуация, подчертаха още в министерство, цитиран от вестника. Въпреки това решението за изпращането на военните към македонската граница ще трябва да бъде одобрено от австрийския парламент.

Източник: БГНЕС