Вече ще проверяват европейските граждани на външните граници на ЕС
Вече ще проверяват европейските граждани на външните граници на ЕС / БГНЕС, архив

Съветът Правосъдие и вътрешни работи в Брюксел одобри позиция по промените в Шенгенския граничен кодекс, с които се предвижда преминаване към систематични проверки по външните граници на ЕС по отношение на европейските граждани, като част от мерките, насочени към подобряване на сигурността на ЕС. Предстоят преговорите с Европейския парламент.

На срещата, в която участие взеха вътрешните министри на държавите от Евросъюза, бе представен постигнатият до момента напредък по създаването на Европейска гранична и брегова охрана.

Брюксел отложи решението за гранична служба на ЕС за юли

Министрите също така обсъдиха ситуацията с миграционната криза и ефективността от изпълнението на договорените на европейско ниво мерки. Като приоритети бяха изведени намаляването на  миграционните потоци, преустановяване на практиката за "транзитиране" на мигрантите през различните държави-членки и обединяване около единни решения за ЕС, достатъчно високо ниво на граничната сигурност, достатъчно стабилна система на убежище в ЕС.

Над 100 000 мигранти влезли в Европа само от началото на 2016-а

В изказването си министър Румяна Бъчварова подчерта необходимостта да продължи работата за намиране на общо европейско решение на предизвикателствата. Подкрепи и по-нататъшни действия в подкрепа на Гърция, отбелязвайки и българския принос към координираните действия на Фронтекс в Егейско море. 

"Основен приоритет трябва да бъде спирането на притока мигранти на турските граници с ЕС" подчерта тя, посочвайки  важността на ефективното сътрудничество с Турция.

Бъчварова акцентира върху ключовото значение на координираната борба с мрежите за трафик на мигранти, тъй като в по-голямата част от случаите става въпрос не за спонтанна, а за подпомогната миграция. Механизмът за релокация, който България прие през миналата година като единствено възможно и временно решение в създалата се тогава ситуация, не работи на практика и трябва да се преосмисли, отбеляза още тя.

Източник: БГНЕС