Топ разузнавачи от САЩ вещаят още нестабилност в Либия и Украйна
Топ разузнавачи от САЩ вещаят още нестабилност в Либия и Украйна / Guliver/Getty Images

Разузнавателните агенции на САЩ очакват в Либия и Украйна да продължи нестабилната ситуация, заявиха топ разузнавачи пред Конгреса, предаде Ройтерс.

Директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър коментира пред комисията по разузнаване към Камарата на представителите, че има "голяма надежда" в Либия да бъде съставено скоро правителство на националното единство.

На същото заседание пък шефът на ЦРУ Джон Бренън призна, че САЩ имат двойствена политика спрямо Либия, като от една страна полагат дипломатически усилия да съберат в едно двете конкуриращи се либийски правителства, а от друга - извършват антитеророристични операции срещу разрастващия се контингент на "Ислямска държава".

Американски експерти смятат, че към 4000 чуждестранни бойци са пристигнали в Либия, където се обучават в бази на ИД в различни части на страната. Смята се също, че стотици или даже хиляди либийци са се присъединили към радикалната групировка, посочи Ройтерс..

На слушанията в Конгреса днес Клапър каза, че враждуващите фракции в Либия - международно признатото правителство и самообявилото се второ правителство - съвсем не са "монолитни", въпреки че техните лидери са единни в мнението, че ИД е заплаха.

Пред конгресмените Клапър и Бренън обсъдиха също продължаващата руска намеса в Украйна. Първият каза, че Русия все още смята Украйна за "Малорусия" и че ще продължава да използва сепаратистите в свой интерес. Вторият добави, че "все още има неясноти около това как самите руснаци ще се отърват" от украинския конфликт.

Източник: БТА