В Мумбай обособиха градски зони, забранени за селфита
В Мумбай обособиха градски зони, забранени за селфита / Guliver/Getty Images

Властите в Мумбай обособиха градски зони, забранени за селфита. Индия стана водеща страна по броя на жертвите, пострадали от дръзки автопортрети със смартфони, предаде АП.

От 49-те смъртни случая по света заради модата на селфитата, 19 са били регистрирани в Индия от 2014 г. насам. Специалистите обясняват този феномен с огромното население на тази страна - 1,25 млрд. души и с това че тук се наблюдава един най-бързоразвиващите се пазари на смартфони в света.

Разтревожена от тренда, градската управа на Мумбай обособи 16 зони, забранени за селфита.

Вече има хапчета, лекуващи зависимост от селфита

Властите предупреждават гражданите да не се излагат на рискове заради суетната мода на селфитата. По-рано този месец 18-годишен гимназист по време на излет на класа падна в язовир докато си правеше селфи край град Нашик. Той се удави, както и негов съученик, който се хвърли във водата да го спасява.

По колко селфита на ден си правят тийнейджърите?

Миналия месец 18-годишно момиче падна в морето и се удави, след като се опита да си направи селфи от стените на крепостта Бандра в Мумбай - популярна туристическа дестинация.

Тези и други шокиращи случаи с фатален край провокираха властите в Мумбай да определят най-рисковите зони за селфита. Те обхващат крайбрежието и местата, където няма прегради, бариери и мантинели. Пребиваването на особено опасните места, дори и без да се правят автопортрети, ще се наказва с глоба от 1200 рупии (18 долара).

Релфито измести селфито, стана най-големият дразнител във Facebook

Сега градската управа възнамерява да предприеме и разяснителна кампания за опасностите, дебнещи любителите на новия тренд.

Източник: БТА