Лудогорец и Разград в спор за концесията на стадиона, клубът плаши да мигрира
Лудогорец и Разград в спор за концесията на стадиона, клубът плаши да мигрира / ludogorets.com, снимки в текста: БГНЕС, Dariknews.bg
Лудогорец и Община Разград в спор за концесията на стадиона, клубът плаши да мигрира
84727
Лудогорец и Община Разград в спор за концесията на стадиона, клубът плаши да мигрира
Лудогорец и Община Разград в спор за концесията на стадиона, клубът плаши да мигрира
  • Лудогорец и Община Разград в спор за концесията на стадиона, клубът плаши да мигрира
  • Лудогорец и Община Разград в спор за концесията на стадиона, клубът плаши да мигрира

Футболният клуб Лудогорец влезе в остър спор с Община Разград за концесията на стадиона в града. Шампионите отказват да подпишат предложен от местната власт договор за ползване на съоръжението и заплашиха, че ще започнат да играят мачовете си в друг град.

Общинските съветници от Разград се обърнаха срещу кмета заради скандала с концесията на стадиона. В деня на извънредните пресконференции в Лудогорието четири от петте групи общински съветници обявиха, че няма да дадат своята подкрепа на кметското предложение в понеделник, тъй като то е в ущърб на футболния клуб, а с това и на жителите на града.

Лудогорец видя "безумия" в предлагания договор

"Договорът, който ни предлагат, е пълен с безумия. Няма логика да се подпише такъв договор, а най-малкото при условията, които ни предлагат кметът и общината", каза пред Гонг футболният бос Кирил Домусчиев.

Лудогорец и Разград в спор за концесията на стадиона клубът плаши да мигрира
netinfo

"Мините" в предложения концесионен договор са много, обявиха от ръководството на Лудогорец. Според тях, а по-късно това бе потвърдено и от Община Разград, след първоначално изготвения концесионен анализ от външна фирма, не е било предвидено да има концесионна такса, тъй като концесията е свързана със строителство и допълнителни инвестиции от над 18 млн. лв. От общинската администрация обаче добавили възможността клубът да плаща 0.5 на сто от нетните приходи от продажби плюс твърда сума от над 6500 лева. Понятието "нетни приходи" също е неясно в бъдещия концесионен договор и ще предизвика спорове, смятат от Лудогорец. Правото на община Разград да организира събития на спортното съоръжение също е недопустимо за шампионите. Дори футболистите не тренират на този терен, за да го пазим за мачовете, заяви изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев.

"Това, че в ситуация, в която българският футбол загива, грандовете ги няма, изчезват, има един футболен клуб, който е с добро финансово състояние е пазарно поведение и ние искаме да му станем съдружник на този клуб, но без да участваме в разходната част. Няма как да стане", категоричен е Петричев.

Драматичността на пресконференцията бе засилена от присъствието на част от верните фенове, които са притеснени от информациите, че клубът може да играе домакинските си срещи във Велико Търново, Русе или Търговище. "Това ли искат гражданите? Да ни разнасяте по всички вестници и канали. За едно нещо трябваше да се споразумеете, едно нещо трябваше да се реши", каза разгневена вярна фенка.

Лудогорец няма да участва в концесионна процедура в този й вид, отсякоха от клуба.

Кметът: Не е моя приумица, по процедура е

Категоричност изрази и кметът на Разград Валентин Василев, заявявайки, че процедурата е законна и остава в дневния ред на Общинския съвет в понеделник. "Това не е моя приумица, това е по процедура. Не знам дали се разбира за какво става въпрос - предлагаме процедура, която е законосъобразна. Дали ми харесва на мен, това е друг въпрос. В момента спазваме закона - това трябва да стане ясно на всички", каза Василев.

Лудогорец и Разград в спор за концесията на стадиона клубът плаши да мигрира
netinfo
Кирил Домусчиев посочи, че засега не са започнали преговори с други общини. Футболният бос сподели, че е разочарован и е оставил ръководството на клуба да му дадат варианти и предложения и ще прецени кое би финансирал.

"Не знам дали дори е било по-добре да има промяна или да се разделим с община Разград. Досега от общината и предишния кмет винаги сме имали разбиране. Но откакто този кмет дойде, явно говорим на различни езици и живеем на различни планети", каза Домусчиев.

За сесията на общинския съвет в Разград в понеделник вече се организират фенове на клуба, като целта им е да убедят местния парламент да не подкрепи докладната.

Общинските съметници се обърнаха срещу градоначалника

Общинските съветници обаче вече са убедени. Четири от петте групи съветници вече имат позиции в този дух - "Кауза Разград", Реформаторски блок, ДПС и БСП. Така 21 съветници от 33-членния общински съвет в Разград са против предложението. Групата на ГЕРБ, чийто представител е кметът, е от 11 човека. Има и една независима общинска съветничка.

Така че се очаква това да е първата върната докладна на новия кмет на Разград. Междувременно остава в сила договорът за публично-частно партньорство, според който Лудогорец има право да ползва стадиона до края на юни 2017 година.