Ръководството на НСОРБ започва първата по рода си обиколка на областните центрове
Ръководството на НСОРБ започва първата по рода си обиколка на областните центрове / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Приемане на ясна методика за таксата за битови отпадъци в общините, постигане на нормална среда за реализиране на европейски проекти, промяна за Закона за местните данъци и такси, насърчаване на процеса на децентрализацията на общините. Това са част от приоритетите пред новото ръководство на НСОРБ, обяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, който единодушно бе избран за председател на сдружението.

Вчера новият Управителен съвет се събра на първо заседание. Сред обсъжданите теми бяха свързани със строителството на магистрала „Хемус”, скоростния път Русе – Свиленград, с новосъздадените Водни асоциации. Обсъдена бе и възможността общините, които нямаха достъп до Програмата за развитие на селските райони, да кандидатстват с проекти за населените места за финансиране от неусвоените близо 300 милиона лева., каза Даниел Панов пред журналисти днес.

По негова инициатива председателският съвет и членовете на Управителния съвет започват първа по рода си обиколка на всички областни центрове, по време на която ще се състоят срещи с представители на общините. Целта е запознаване с проблемите на място и бързото намиране на решенията им, обясни Панов.

Новият Управителен съвет на сдружението се състои от общо 23 членове. Заместник-председатели са кметовете на Троян, Димитровград и Кърджали Донка Михайлова, Иво Димов и Хасан Азис. В състава на ръководния орган влизат също кметовете на общините Велики Преслав, Лозница, Благоевград, Бургас, Карнобат, Тунджа, Гоце Делчев, Самоков, Карлово, Елин Пелин и Монтана, заедно с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Председател на Контролния съвет е кметът на Асеновград Емил Караиванов.