Българите, работили в чужбина, също подават данъчни декларации за доходите през 2015 г.
Българите, работили в чужбина, също подават данъчни декларации за доходите през 2015 г. / Dariknews.bg, архив

От габровският офис на НАП информират, че годишни данъчни декларации за доходите през 2015 г. трябва да подадат и всички, работили в чужбина български граждани. Те попълват Приложение №9 от годишната данъчна декларация.

Там се посочват и авансово удържаните в чужбина налози. Доходите от чужбина се облагат по специална методика, в зависимост от това дали България и държавата, където са получени парите, са сключили Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО).

Ако такава спогодба няма, удържаният авансово в чужбина данък се приспада само ако се представи документ за удържания налог.

Подробности за начина на облагане могат да се прочетат на сайта на НАП www.nap.bg. както и на място в салона за обслужване на клиенти на ул. "Радецка"11. От приходното ведомство в Габрово напомниха, че заемите между физически лица на стойност над 10 000 лв. задължително трябва да бъдат вписани в годишната данъчна декларация за 2016 г.

Хората не са длъжни да декларират банковите си кредити. На обявяване подлежат и всички непогасени остатъци по заеми в периода от 2010 до 2015 г., ако общият им размер към 31 декември 2015 г. е над 40 000 лв., уточняват още габровските данъчни.