Общинският съвет прие програмата за управление на Даниел Панов
Общинският съвет прие програмата за управление на Даниел Панов / DarikNews.bg

Великотърновските общински съветници приеха днес отчета на управленската програма на кмета за предходния му мандат. Гласуването премина очаквано с дебати и размяна на реплики между управляващи и опозиция.

Даниел Панов отказа да приеме критиките на социалистите, които преди дни формулираха пет провала от управлението му през предходния мандат. „Не приемам за провал, че Велико Търново не стана Европейска столица на културата 2019. Ние преборихме големи градове в надпреварата като Бургас и Русе и се класирахме на второ място редом с Варна и София. Според регламента, тези три града ще получим 10% от сумата, която се отпуска за Европейска столица на културата”, уточни Панов.

Той припомни, че ежегодно до 2019 година, трите града ще получават по 2 млн. лева. Освен това в програмата на Пловдив за 2019 ще бъдат включени съпътстващи културни събития от София, Варна и Велико Търново. Панов реагира остро и срещу обвинението, че с нищо не бил съдействал за АМ „Хемус“. „Знаете, че магистралата се измества с 30 км към Велико Търново”, посочи кметът и припомни, че преди една година с министър Лиляна Павлова са уточнили трасето и че то ще премине на 15 километра от старата столица.

Даниел Панов подчерта и значението на високоскоростния път Русе- Велико Търново- Свиленград, който е част от европейския транспортен коридор Хелзинки- Истанбул. Според проектната документация той ще се пресече с АМ „Хемус“ в район на селата Русаля и Хотница, като вече са налице три варианта на проекти за ОВОС. Относно проекта за Старото военно училище, Панов коментира, че всички предложения са били обсъждани публично, включително и в залата на Общинския съвет. „Досега години наред липсваше финансиране за проекта, но най- сетне заложихме средства в Интегрирания план за градско развитие и пари за разработката ще се намерят”, каза кметът.

Според Даниел Панов най-много общински средства за недовършената църква в Руските гробища, са били отпускани през мандата 2011- 2015. „Остава стенописването на църквата и олтара”, уточни той. Вече е изготвен проект, съвместно с факултета по Изобразително изкуство, който е при заместник- кмета Ганчо Карабаджаков, а в момента се търси програма, чрез която да се осигурят средства за тази дейност. В края на изявлението си в залата, кметът призова опозицията да предлага градивна критика, а не да руши авторитета на Велико Търново.

В отговор Стоян Витанов от БСП репликира, че преди близо 20 години Велико Търново е станал първият град в Източна Европа, носител на наградата за устойчиво развитие, а след това последвало и включването на града в проекта „Красива България“. Затова и червените били обнадеждени когато Общината кандидатствала за Европейска столица на културата. „Проектът за Старото военно училище е отпреди 15 години. Тогава се намериха 20 хил. долара от американския град Голдън, с които бе разработен първия проект от арх. Никифоров за тези 170 дка терени. Сега ще трябва да правим нов и да търсим пари“, заяви социалистът. В заключение Витанов уточни, че червените не искат да бъдат съдници, нито апологети на управленската програма на кмета. „Наше право е да извадим кусурите, а кметът ако иска да се вслуша тях!“, каза още той. Шефът на червените Валентин Ламбев добави, че ролята на БСП като опозиция е да критикува и да предлага решения с оглед подобряване на работата на местната власт.

„Над 120 милиона лева бяха инвестирани по проекти, финансирани по различни механизми. За още 50 милиона лева са частните инвестиции, издадени са 320 строителни разрешения, въведени в експлоатация са 752 търговски обекта. Значително бяха подобрени общинската пътна и улична мрежа, образователната, спортната, здравната, социалната, туристическата инфраструктура. Над 97% от поетите ангажименти са изпълнени, а останалите ще бъдат реализирани през настоящия мандат поради липса на източници на финансиране в преходния период”, отчете още Даниел Панов по време на заседанието..

Кметът заяви, че финансовото състояние на Община Велико Търново е стабилно и призова да не се всява паника с твърдения в обратния смисъл. „При подобрения на градската среда в подобни мащаби няма как да не се увеличат разходите, още повече, че тепърва предстои разплащане по европейските проекти и верифициране на разходите. Предприели сме мерки за оптимизация на разходите и увеличаване събираемостта на данъците, които вече дават ефект”, завърши кметът на старопрестолния град.

Програмата за управление на кмета на община Велико Търново Даниел Панов за мандат 2015-2019 бе одобрена от Общинския съвет. Положителен бе вотът на 88% от общинските съветници, а графата „Против” остана празна. Даниел Панов се обърна към местния парламент с призив за единство в името на старопрестолния град. „Днес за Велико Търново се говори с респект и уважение не само в България, но и в целия свят. Нека всички заедно да утвърждаваме този престиж и авторитет, а не излишно да се приказват неверни неща, които засягат реномето на града”, обърна се към общинските съветници великотърновският кмет.

Мандатната програма е изработена в баланс с националните и регионални цели за периода 2014-2020 г., Интегрирания план за градско развитие и целите на кохезионната политика на ЕС, посочи градоначалникът. Четири са основните приоритети: Икономическо развитие и просперитет на община Велико Търново; Достоен живот и развитие на човешкия капитал; Опазване и възстановяване на цивилизационното наследство, създаване на благоприятна и естетична среда на живот; Утвърждаване авторитета на община Велико Търново като  европейски  културен и образователен център.

Само за подобряване на градската среда е внесена инвестиционна програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020” за 43 милиона лева. Проектите са за облагородяване на кварталите, цялата стара градска част с близо 40 улици, панорамни площадки и площадни пространства, Южната промишлена зона. За първи път Велико Търново има гарантирани европейски средства за интегриран градски транспорт и нова транспортна схема, както и за първия етап от превръщането на терена на старото военно училище в съвременен и зелен градски център. Ще продължат подобряването на туристическата инфраструктура и създаването на нови атракции. Одобрен е и вторият воден цикъл за старопрестолния град.