В България ще се произвежда само договорен тютюн от сертифицирани семена
В България ще се произвежда само договорен тютюн от сертифицирани семена / БГНЕС, архив
Ферихан Ахмедова за промените за тютюна
84712
Ферихан Ахмедова за промените за тютюна
Министър Танева за промените за тютюна
Ферихан Ахмедова за промените за тютюна
Министър Танева за промените за тютюна
  • Ферихан Ахмедова за промените за тютюна
  • Министър Танева за промените за тютюна
  • Ферихан Ахмедова за промените за тютюна
  • Министър Танева за промените за тютюна

Тютютнопроизводителите ще трябва предварително и задължително да сключват договори за произведената реколта, за да могат да продават тютюна си. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в закона за тютюна. ДПС останаха доволни от подкрепата в пленарната зала за внесените от тях промени, въпреки че не са в пълния обем, за който от движението са настоявали.

От много години през зимата се вдигат протести на тютюнопроизводителите, след като през 2009 година се промени режимът за изкупуване на тютюн. С приетите промени се залагат правила, с които недоговорен тютюн няма как да се произведе. "В България ще се произвежда само тютюн, който е договорен и това дава начало на нов вид отношения. Тютюнопроизводителят задължително трябва да сключи договор с изкупвач, за да е сигурен, че неговият тютюн ще бъде изкупен, а не да стигаме до абсурдни ситуации", каза депутатът от движението Ферихан Ахмедова. В момента има 700 тона недоговорен и неизкупен тютюн и производителите не знаят към кого да се обърнат, каза тя.

Другата новост в закона е въвеждането на фигурата на представителните асоциации, които ще могат да договарят колективни условия за изкупуване на тютюна.

Тютюнопроизводителите трябва да засяват само това, за което имат договори, обясни и земеделският министър Десислава Танева. Тя обърна внимание, че трябва да се сее със сертифицирани семена, защото по думите й един от проблемите в сектора е разпадът на качеството. Затова в приетите поправки това е задължително условие.

Няма как да има очакване към държавата, че тя може да участва в процеса по изкупуване на тютюна, напомни Танева. Тя изтъкна, че единствената възможност за подкрепа е националната преходна помощ, която се прилага от 2015-а, чиито тавани намаляват година за година. Помощта се дава, за да се преориентират тютюнопроизводителите към друг вид земеделие или да станат пазарно устойчиви. Програмата се финансира от националния бюджет. Ще дойде ден, в който тази помощ няма да се дава, а след 2020 година държавата и няма да има право да я предоставя, каза Танева.

Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще доведат до подобрение на пазара още в следващата изкупна кампания, убедена е министърът.