Театър, кино и музика - какво да изберем през седмицата
Театър, кино и музика - какво да изберем през седмицата / Дарик Варна, архив

В последния ден на февруари Варненският драматичен театър ще предложи на публиката постановката на Стилиян Петров „Канкун“, която е отличена с „Икар“ за сценография и „Аскеер“ за театрална музика през 2014 година. В ролите ще видим Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова и др. Представлението ще бъде играно на сцена Филиал.

Жорди Галсеран си е спечелил име на най-търсения съвременен каталунски драматург, а „Канкун” е от най-популярните му пиеси. Заглавието й обозначава мексиканския курорт, бижуто на Карибите, „рая на земята”. В него Галсеран заселва две приятелски двойки, в които партньорите решават да направят експеримент и да разменят местата си. Всеки си играе с мисълта какво би се случило, ако преди време беше направил друг избор... Фикция и действителност се размиват в смес от хумор и ужас. С реалити, черна комедия, семейна драма и психотрилър постановката въвлича зрителя в паралелни светове.

„Едноокият цар“ на Петър Денчев можете да гледате на 1 март. Това е е политическа сатира, която прелива в черна комедия - каталонският отговор на световната политическа криза. Улегналото всекидневие на полицая Давид изведнъж придобива неочакван обрат, когато той разпознава в един от семейните гости своя жертва – останалия с едно око по време на протестна демонстрация, Игназий. Оттук започва разтърсващата история, която изисква от героите да осъзнаят по нов начин своята социална роля в сложния свят на политическа демагогия, кризи от всякакъв характер и непрекъснати конфронтации. Без да е откровен политически театър, пиесата се занимава със съвременното живеене по пътя към истината, с крехкостта на човешките убеждения и начините, чрез които политиката нанася поражения върху интимния свят и идентичността на човека в XXI век. В главната роля ще се изяви Симеон Лютаков. Участват още актьорите Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров и Валентин Митев.

Кукленият театър ще представи премиерно представлението „Пътешествие с рисувано човече“ в събота от 11:00 часа. В същия час в неделя децата могат да гледат „Сиводрешко и бързобежко“.

Оперетата от Асен Карастоянов „Българи от старо време“ е предложението на Варненската опера за сряда вечер. Под режисурата на Николай Априлов на Основна сцена ще излязат Стефан Рядков, който ще пресъздаде образа на копривщенския чорбаджия дядо Либен. Неговата съпруга ще изиграе Петя Петкова, а Пламен Долапчиев и Христо Ганевски влизат в ролята на техния син Павлин. Специално участие ще вземе Танцовият ансамбъл „Одесос” при МВР – Варна.

За феновете на киното са филмите през седмицата от афиша на Фестивалния и конгресен център „Аве, Цезаре!“, „Любов“, "Победа в кръвта", "Изкуството да пееш фалшиво" и българският „Събирач на трупове“.

Ако ви се ходи на изложба през седмицата, Арт Галерия "Ларго" ви кани да разгледате живопис, графика и рисунки на Цветан Казанджиев.

Многократен участник в Международното биенале на графиката във Варна, сега ценителите ще видят не само негови графики и рисунки, но и богата колекция от живописни творби. Изложбата си авторът е озаглавил „Фрагменти“, тъй като с всяка една експонирана творба той ни разкрива различни откъси от неговите многообразни теми и сюжети, по които работи през последните 10-15 години.

Сборна годишна бижутерска изложба представя галерия „Le Papillon“. Дали създадените обекти ще са гравитиращи или притежателите им и зрителите ще гравитират около тях – това е задачата, чийто резултати ще наблюдаваме и изследваме в сборната бижутерска изложба „Гравитиращи обекти“. Бижута, вдъхновени от въображението, създадени с техниката, познанията и уменията на твореца, ще бъдат средството, с което ще проверим физическите закони на природата.  Участниците в изложбата тази година са 30 носители на уникални идеи и естетика на съвременните тенденции.