Сребро в климатик хванаха на Капитан Андреево
Сребро в климатик хванаха на Капитан Андреево / Снимка: Агенция Митници

Пореден опит за голяма контрабанда на бижута предотвратиха митничарите на пункта Капитан Андреево, съобщиха от Агенция Митници. Накитите са открити в автобус със сръбска регистрация, влизащ в страната от Турция и пътуващ за Сърбия. Шофьорът и пътниците не декларирали стоки и валутни ценности, но митническите служители са селектирали превозното средство за пролъчване с рентгенова апаратура, при което са маркирани съмнителни участъци в тавана. След последвалата щателна митническа проверка във външното тяло на климатика на тавана са открити 10 кутии с изделия от бял метал. От скривалището са извадени 232 чифта обеци, 241 синджира, 269 пръстена, 88 гривни, 303 медальона, 4 часовника, както и 8 синджира със сребърен накрайник и 7 гривни със сребърен накрайник. Общото тегло на сребърните накити е 7,701 кг на обща стойност 29 807 лева, според направената от вещо лице експертиза.

Бижутата са задържани. Задържан е и шофьорът на автобуса, сръбски гражданин. Срещу него е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница - Бургас под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково.

От началото на годината до момента митническите служители на Капитан Андреево са открили и задържали контрабандни златни и сребърни бижута на обща стойност четвърт милион лева.