Как гледат Европа и България на имиграцията?
Как гледат Европа и България на имиграцията? / БГНЕС, архив

Силна вълна на антимигрантски настроения в цяла Европа отчита 39-ото годишно световно допитване на международната асоциация УИН.

Общественото мнение в 42 страни по света е срещу имиграцията на чуждестранни работници, а в 27 страни е „за". В същото време 57% по света смятат, че имиграцията е нещо хубаво , а 32%, смятат, че тя е нещо лошо. В момента Европа е лидер в антимигарнтските настроения, като България не прави изключение. Данните бяха оповестени от Галъп интернешънъл. В проучването са участвали 68 595 души в 69 страни по целия свят.

Глобализацията и възможностите за пътуване и заселване разделят света на три групи държави: бедни страни, където мнозинството подкрепя имиграцията; страни със средни и високи доходи, където мнозинството се противопоставя на имиграцията; богати, в които има мнозинства „за" и мнозинства „против".

Има наистина силна вълна на антимигрантски настроения в цяла Европа и тя е по-видима в Европейския съюз, отколкото в останалите изследвани европейски страни, сочи проучването.

В рамките на ЕС най-силни антимигрантски настроения се открояват в източните страни, следвани от южните и северозападните държави.
В северните страни нагласите към имиграцията са по-благоприятни. Там 50% одобряват имиграцията, а 32% не.

В България 11% смятат, че имиграцията на работници е нещо хубаво, но 62% са на обратното мнение. България се оказва сред страните, които в най-голяма степен се противопоставят на имиграцията.