Започват честванията за канонизирането на архиепископ Серафим
Започват честванията за канонизирането на архиепископ Серафим / Sofia Photo Agency, архив
Започват честванията за канонизирането на архиепископ Серафим
84684
Започват честванията за канонизирането на архиепископ Серафим
Започват честванията за канонизирането на архиепископ Серафим
  • Започват честванията за канонизирането на архиепископ Серафим
  • Започват честванията за канонизирането на архиепископ Серафим

Днес започват честванията по повод канонизирането на Богучарския архиепископ Серафим Соболев. Тази вечер при гроба на светията, в руската църква „Св. Николай Мирликийски" в столицата, ще бъде отслужено възпоменателно богослужение. То ще започне в 18:30, а половин час по-късно от мястото ще се отправи литийно шествие, начело с иконата на новоканонизирания светец, което ще стигне до храм-паметника „Св. Александър Невски".

Там ще бъде отслужено Всенощно бдение. Още приживе по молитвите на Серафим са ставали много чудеса, а след смъртта му и до днес хиляди хора посещават гроба му в криптата на Руския храм в София и отправят към него своите молитви.

Решението Серафим да бъде канонизиран бе взето от Архиерейският събор, на когото принадлежи най-висшата власт в Руската православна църква. Освен 320 архиереи на Руската църква, в заседанието на събора в началото на месеца по изключение участваха и български архиереи.

Канонизират архиепископ Серафим на 26 февруари

Поради спецификата на въпроса с канонизирането на дядо Серафим във взимането на решението се включиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, както и Знеполският епископ Арсений, който е викарий на Пловдивския митрополит. Те бяха поканени на събора в московския катедрален храм „Христос Спасител" от руския патриарх Кирил. При обсъжданията духовниците се обединиха около идеята, че паметта на Серафим трябва да се чества в деня на неговата кончина, на 26-и февруари, а титлата на владиката ще бъде „Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец".

Светият Синод, от своя страна, взе решение да отправи покана към руския патриарх Кирил за участие на руска църковна делегация в тържественото канонизиране.

Програмата на богослужебните честванията започва още днес вечерта с отслужване на възпоменателно богослужение пред руския храм в столицата, а по-късно и с литийно шествие до храм-паметника „Св. Александър Невски".

Утре от 08:45 ч. в храм-паметника ще се осъществи тържественото прославление на новоканонизирания за светец на Православната църква - Серафим. След края му ще започне Божествена св. Литургия.

Очаква се в утрешния ден второ литийно шествие да се отправи от патриаршеската катедрала към руската църква.

Там, пред гроба на новоканонизирания светец, ще бъде отслужен кратък молебен. От Синода призовават вярващите православни християни да вземат молитвено участие в предстоящите богослужби.