Мощен взрив до Математическата гимназия в Пловдив. На метри от училището се взриви газова бутилка от жилищен балкон, съобщи Нова телевизия. Избухна голям пожар, който унищожи за минути цял апартамент. При инцидента са обгазени мъж и жена. Настанени са в болница, без опасност за живота. Каква е причината за взрива?

Мощният взрив избухва около 11 часа на третия етаж в блока срещу Математическата гимназия в Пловдив. Василена Миникова не само става свидетел на инцидента, но и успява да го заснеме с телефона си. Тя разказва, че експлозията от газовата бутилка разтресла целия квартал.

Експлозия. Направо всичко се разтресе. Все едно 3D, всичко идва към теб, целия пламък и ти просто не знаеш какво да направиш. Хората бягат, зад колите се крият”, разказва Василена Минкова – очевидец.

На косъм от смъртта се разминала собсвеничката на апартамента - възрастна жена на около 65 години. Тя се опитвала да сготви на газовия котлон, когато бутилката се взривила.

„Жената е прегледаха лекарите. Тя е добре. Забравена бутилка, нещо е готвила. Аз сутринта я видях като се прибираше от магазина и след това се чу това свистене на бутилката, такъв шум”, разказва Димитър Стайков.

Жената е с обгаряния по едната ръка. Но с обгазяване в болница е неин съсед. Апартаментът е изгорял напълно. Всички от блока са били евакуирани.

„Преди четири години пак избухна бутилка в този блок, но тогава беше на четвъртия етаж”, добавя Димитър Стайков.

Най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност на газовата бутилка.

източник: NovaNews