Превозвачи и община пак спорят за пари
Превозвачи и община пак спорят за пари / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив /АРХИВ

Кметът на Пловдив Иван Тотев ще се срещне със собствениците на всички превозвачески фирми в града, за да се опитат да стигнат до консенсус относно методиката, по която ще се заплаща за превоза на пътници. Според Тотев има голямо разминаване в цената на километър, която предлага местната администрация и исканата от превозвачите сума. Той уточни, че има и друг начин на плащане, който е на база разпределение на средствата между двете страни, но той е рисков за превозвачите.

„Ако се спрем на вариант с разпределение на средствата, това няма да е удачно за транспортните фирми, защото първо, че няма яснота какъв ще е приходът от тази дейност и второ, общината с тези пари задължително ще финансира издръжката на Центъра за управление на трафика и 140-те служители и контрольори“, обясни Иван Тотев.

Той бе категоричен, че предлаганата от община методика със заплащане на километът, е по-ясна и по-справедлива. Освен това тя ще бъде задължително обвързана със вместимостта на автобусите и годината на тяхното производство.

Междувременно стана ясно, че Комисията за защита на конкуренция (КЗК) оставя без уважение жалбата от фирма „Хеброс бус” относно процедурата за възлагане на осем линии от Градския транспорт”.