И в ОУ Даскал Димитри-Кюстендил отбелязаха Деня на розовата фланелка
И в ОУ Даскал Димитри-Кюстендил отбелязаха Деня на розовата фланелка / netinfo

Учениците от втори "А" клас на ОУ "Даскал Димитри"-Кюстендил по нестандартен начин направиха съпричасти към Деня за борба с тормоза в училище, своите съученици от училището. Той е познат също и като "Ден на розовата фланелка"/Pink Shirt Day/.

И в ОУ Даскал Димитри-Кюстендил отбелязаха Деня на розовата фланелка
netinfo


Заедно със своята учителка дойдоха на училище , облечени в розови дрехи. В едно от фоайетата на училището направиха постер КРЪГ НА ИЗБОРА,с който дават добри съвети за излизане от конфликтни ситуации с цел избягване на тормоз. По училищната радиоуредба запознаха своите съученици с историята на Деня на розовата фланелка, На всяка паралелка подариха по едно голямо розово сърце с надпис "НЕ" НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ , което закачиха на вратите на класните стаи с думите: "Подаряваме ви това сърце с пожеланието да бъдете добри. И нека в този ден си обещаем, да не постъпваме с другите така, както не искаме да постъпват с наc, да уважаваме различията помежду ни, да се подкрепяме."

И в ОУ Даскал Димитри-Кюстендил отбелязаха Деня на розовата фланелка
netinfo
Учениците научиха от второкласниците историята на Деня на борбата с тормоза в училище:
Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците и от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25.02.2009 г. също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише "тормозът спира тук" и „Ден на розовата фланелка". Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни честват този ден.

И в ОУ Даскал Димитри-Кюстендил отбелязаха Деня на розовата фланелка
netinfo