Яйцата са ценна храна още от далечни времена, когато хората се препитавали с ловуване и за първи път опитомили птиците.
В египетска пирамида, построена през 1420 г. преди новата ера, учени са забелязали рисунки на мъж с поднос с щраусови яйца и яйца на пеликан.
В Древен Рим яйцата са консервирани по различни начини и често храненето започва с ястия, приготвени с тях. Римляните чупели черупките в чиниите си, за да „изгонят" злите духове, криещи се в яйцата.
В Средновековието е забранено да се консумират яйца по време на пости заради високата им хранителна стойност. През XVII век във Франция са популярни бърканите яйца с кисели плодови сокове.
Какво още не знаем за яйцата?
Снабдяват ви с енергия
Яйцата са главен източник на витамин В2, който спомага за превръщането на храната в енергия
Могат да подобрят настроението ви.
В яйцата се съдържат 9 важни аминокиселини, от които тялото ви се нуждае, за да регулира хормоните, които ви карата да се чувствате добре.
Източник са на антиоксиданти.
Антиоксидантите имат няколко задължения, но сред най-важните са онези, които се грижат за доброто ви зрение.
Пълни са с протеини
Протеините правят косата и кожата ви по-здрави, изграждат мускулна маса и осигуряват правилната продукция на хормони.
Съдържат малко калории
Едно яйце съдържа само около70 калории. Яйцата са чудесен избор за диета, защото засищат, но не са много калорични.