Асад увери Путин, че ще съдейства за примирие в Сирия
Асад увери Путин, че ще съдейства за примирие в Сирия / БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад увери руския си колега Владимир Путин, че е "готов" да изпълни руско-американското проектоспоразумение за спиране на огъня между режима и опозицията в Сирия. Това съобщи Кремъл, предаде Франс прес.

Асад "потвърди по-специално готовността на сирийското правителство да съдейства за установяване на примирие", се казва в изявление на Кремъл след телефонен разговор между президентите на Сирия и на Русия, цитирано от ТАСС.

Башар Асад прие споразумението за спиране на огъня в Сирия

Путин и Асад подчертаха колко е важно да продължи безкомпромисната борба с "Ислямска държава", Фронта "Ан Нусра" и другите терористични групировки, включени в съответния списък на Съвета за сигурност на ООН, изтъква Кремъл.

Според сирийския президент, цитиран в комюникето, примирието, което трябва да започне в петък, в 22.00 ч. по Гринуич, е "важна стъпка към политическо уреждане на конфликта", посочва АФП.

Играят ли Путин и Асад доброто и лошото ченге?

Режимът в Дамаск заяви вчера, че приема руско-американското предложение за спиране на бойните действия в Сирия, но ще продължи да се бие срещу "терористичните групировки" като "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", изключени от споразумението. Дамаск заяви, че е готов съвместно с Москва да определи зоните и въоръжените групировки, които ще бъдат обхванати от примирието, напомня агенцията.

Сирийските власти ще смятат за терористични групировките, които откажат да приемат режима за спиране на огъня в страната, заяви днес говорител на външното министерство в Дамаск, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА