Българските превозвачи с ултиматум към гръцките фермери
Българските превозвачи с ултиматум към гръцките фермери / БГНЕС, архив
Българските превозвачи с ултиматум към гръцките фермери
84663
Българските превозвачи с ултиматум към гръцките фермери
Българските превозвачи с ултиматум към гръцките фермери
  • Българските превозвачи с ултиматум към гръцките фермери
  • Българските превозвачи с ултиматум към гръцките фермери

Българските превозвачи поставиха ултиматум на гръцкото правителство и протестиращите фермери. Шофьорите дават срок на земеделците да вдигнат блокадата по границата до понеделник. След това ще предприемат ответни действия и на свой ред ще спрат движението, но само за гръцки камиони и бусове със селскостопанска продукция. По Великденските празници и в активния летен сезон превозвачите планират да блокират цялата граница между България и Гърция за всички видове автомобили.

Превозвачите дават срок на гръцките фермери да вдигнат блокадата си до понеделник, каза транспортният министър Ивайло Московски. "Ако до понеделник гръцката страна под каквато и да е форма не намери начин да реши тази криза, българските превозвачи декларират, че ще започнат контраблокада по цялата българско-гръцка граница, като фокусът ще бъдат единствено селскостопански стоки, тоест камиони, бусове и автомобили, превозващи аграрна продукция. Така считаме, че е най-справедливо. Тези, които блокират границата от другата страна, са фермери и ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание", каза министърът по повод намеренията на превозвачите.

Ще бъдат спирани само гръцки автомобили, които внасят стока у нас или минават транзитно през страната, каза Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

"Искаме да предупредим всички търговци, че ако няма трайно решение с гръцките фермери, от понеделник ще блокираме границата за земеделска продукция на Гърция не само от гръцка страна, а и от македонска, тоест вносът и транзитът ще бъдат блокирани", каза Столарски.

Освен това превозвачите имат намерения да блокират границата с южната ни съседка по време на празниците по примера на фермерите от последните седмици - пунктовете да са затворени в продължение на 19 часа от денонощието, а пет часа да са отворени. "Всички туристи, които смятат за Великден и Гергьовден да отидат в Гърция, да си направят сметка, че ще могат да влязат в Гърция най-малко с 15 часа чакане", каза Столарски. Превозвачите предвиждат подобна акция и в продължение на месец през лятото - от 15 юли до средата на август.

Пускат камиони през граничен пункт "Кулата"

Пропускане на товарни автомобили през ГКПП "Кулата-Промахон" в двете посоки започна от 14.15 часа, съобщиха от "Гранична полиция". По около 10-километрови опашки от камиони има и от двете страни на границата.

През ГКПП "Илинден" не преминават никакви превозни средства заради блокада на пътя към съпределния пункт "Ексохи" от техника на гръцки земеделски производители. По информация, получена от гръцки служители, трафикът ще бъде възстановен от 15.00 до 17.00 часа за леки автомобили, микробуси и автобуси, а от 17.00 до 22.00 часа движението отново ще бъде преустановено изцяло, посочват от "Гранична полиция".

На останалите пунктове на българско-гръцката граница трафикът е нормален.