Разпределиха субсидията за читалищата в община Тервел
Разпределиха субсидията за читалищата в община Тервел / Община Тервел

Общата субсидия за читалищата в община Тервел тази година е в  размер на 205 320 лева, съобщават от кметската управа. Тя е разпределена след проведена работна среща със секретарите на читалищата в общината.

По време на срещата е направен обстоен анализ за дейността на културните звена  през изтеклата година - по отношение на групите за любителско художествено творчество, библиотечно и информационно обслужване на населението, работа с местните общности, оценка на въздействие, условия на работа. Отбелязани са силните и слаби страни на всяко от читалищата и са коментирани насоките за бъдещата работа.

Направено е предложение от стандартите на читалищата с развита дейност само с  местен характер – тези в селата Честименско, Поп Груево, Орляк да се приспаднат по 900 лв., които да бъдат пренасочени към субсидията на читалищата в селата Кочмар и Зърнево и в град Тервел. Читалищата в двете села ще получат по 700 лв. над стандарта, а към субсидията на читалището в Тервел се добавят допълнителни 1300 лева. Целта е да се стимулира активната дейност на културните институти не само в отделните населени места, но в цялата община и извън нейните предели.
В читалището в Тервел, като продължение на досегашната му богата дейност, през 2015 г. са разкрити две нови форми - детски куклен театър и школа за народни инструменти, посочват от общината.

Най-големи през изминалата година са постиженията на ДФТА „Калинка Вълчева“ - с три златни медала от национални танцови конкурси - и ТПГ „Добруджанска огърлица“, заедно с Мъжката певческа група, които също имат златен медал от национален събор на читалищата в България (в гр. Бяла.)

По време на срещата читалищните дейци са запознати и с културния календар на община Тервел за 2016 г. , в който  всички те имат съществен дял от работата.