Конфликтът между Русия и Турция ще ни доведе и повече немски туристи
Конфликтът между Русия и Турция ще ни доведе и повече немски туристи / Дарик Варна, архив

Изострените отношения между Русия и Турция ще доведат до ръст не само на руските туристи в България, но и на немските. Причината за това е, че неспокойната обстановка в южната ни съседка отблъсква западните летовници и те се пренасочват към родното ни Черноморие. Това заяви в ефира на Дарик проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, според когото пазарната конюнктура е благоприятна за България.

„Имаше прогнози, че напрежението между Русия и Турция ще доведе до сваляне на цените от страна на турците хотелиери, за да привлекат западните туристи. Те обаче също търсят сигурни дестинации. Миналата година германските туристи в България бяха 90 000 по-малко, което се дължеше на изгодните оферти в Гърция. Тази година обаче имаме ръст от 20 % на ранните резервации на немския пазар”, заяви проф. Маринов.

Специалистът прогнозира, че руските туристи ще бъдат със 150 000 души повече и броят им не само ще компенсира миналогодишния спад, но и ще отбележи лек ръст спрямо 2014 г. Повече туристи през лятото се очакват от Великобритания, Франция, Австрия, Полша и Чехия.

„Нашето предлагане беше преориентирано към младата публика, която не е лоша, но е по-шумна и отблъсква семействата с деца и по-възрастните туристи. Такава публика има във всички държави, като ние трябва да наложим правила за нейното поведение. Например хотелиери на Слънчев бряг въведоха глоби от 100 евро за хвърляне на шезлонг от терасата на стаята и 50 евро за увреждане на врата, след което поведението на туристите се промени драстично”, коментира проф. Маринов.  Според него трябва да има и ясен закон за проституцията.

„Липсата на регламентация води до нелицеприятни картинки. Ако лятото човек тръгне от Варна за Слънчев бряг,  ще види колко жрици на любовта стоят край пътя. Обикновено те са агресивни към туристите, а не обратното”, добави още експертът.

Бизнесът трябва да повиши заплатите в туристическия сектор, като това може да стане с облекчения от страна на държавата и със засилен контрол от нейна страна, смята проф. Маринов. По думите му на пазара на труда най-голям недостиг има за служители с няколко езика като администратори и аниматори.