Ще стане ли масова практиката родители да обжалват училищни наказания в съда?
Ще стане ли масова практиката родители да обжалват училищни наказания в съда? / netinfo
Ще стане ли масова практиката родители да обжалват училищни наказания в съда?
84635
Ще стане ли масова практиката родители да обжалват училищни наказания в съда?
  • Ще стане ли масова практиката родители да обжалват училищни наказания в съда?

Историята започва на 18-и декември миналата година в русенското СОУ с преподаване на немски език "Фридрих Шилер". Двама осмокласници, момче и момиче, се скрили да пушат марихуана в тоалетните. В междучасието това не останало незабелязано и учителите бързо открили виновните, разказва директорът Пламен Иванов.

"Зеницата беше толкова разширена, че се сливаше с целия ирис. Пулс - над 170. Те не бяха адекватни, не можеха да стоят на краката си. Аз се уплаших в първия момент, защото само преди 2 дни бях чул по медиите, че някъде пушили и едно от децата било 2-3 седмици в кома, другото - пак в такъв срок повръщало непрекъснато кръв. Възниква въпросът - ако някак подценим онова, което се казва в правилника за прилагане на закона и в самия Закон за народната просвета, че на учениците е забранено тютюнопушене, алкохол, опиати, наркотици и т.н., и не наложим подходящо наказание, то тогава ние ставаме виновни."

При разговор в присъствието на родителите се разбира, че децата са взели наркотика от двама десетокласници, като единият бил свръзка, а другият - продавач. Затова учителският съвет и училищното настоятелство взимат решение и четиримата да бъдат наказани с преместване в друго училище до края на годината.

Решението е потвърдено и от Инспектората по образование, категоричен бе пред Дарик началникът му Димитър Райнов. Според него реакцията на ръководството е перфектна и наказанието на учениците е наложено правилно.

Директорът Пламен Иванов добавя:

"Има постоянно такива областни и общински комисии, и въпреки всичко навсякъде хората се оплакват, че наистина в училищата се разпространяват наркотични вещества."

"Около училищата. Вярно е, много институции са ангажирани, но е ясно, че не е направено достатъчно. Не е възможно едно ръководство и училището като институция да се справи с този проблем. Няма, няма как.", допълва началникът на Инспектората Димитър Райнов.

Родителите на ученика, който бил свръзка с дилъра, в този случай обаче сметнали, че синът им не е чак толкова виновен и подали жалба срещу наказанието на училището в Административния съд. Те категорично отказаха да разговарят с нас докато тече обжалването и съдът не се произнесе с решение.

Административният съд вече има определение по този случай, според което няма достатъчно доказателства за вината на този ученик и той трябва да се върне в училище. Колкото и да са разочаровани от това определение, учителите трябва да знаят, че то е законно. Спор няма, че учениците са употребили наркотици. Те обаче не са наказани по надлежния ред. Председателят на Административния съд в Русе Елга Цонева обясни как процедира институцията в подобни случаи:

"Предмет на спора по това дело е проверка на законосъобразността на издадената заповед. Първо - дали Административният акт е издаден от компетентния орган, второ - спазена ли е формата, трето - спазени ли са процедурните правила, четвърто - спазен ли е материалният закон, и на пето място - дали административният акт е съобразен с целта на закона."

Цонева е категорична, че директорите на училища трябва да знаят всички тези неща.

От своя страна директорът на училището е абсолютно убеден, че са спазени всички процедури по налагане на наказанието и недоумява как съдът може да вземе такова решение. Сега той възлага надежда на Върховния административен съд, където училището обжалва определението.

"Ако съдът постанови виновните ученици, които са употребявали дрога, тези, които са посредничели, тези, които са продавали, да се върнат в училище, на практика съдът ще легитимира употребата, разпространението и продажбата на наркотици в училище. Аз даже вече имам писма от родители, които ми казват, че ако онези виновните ученици се върнат в училище, те ще си отпишат децата от нашето училище."

Случаят с недоволни родители, които обжалват училищно наказание не е само в Немската гимназия. Напоследък тази практика зачестява. Малко преди този случай родители осъдиха и Училището по европейски езици заради забележка след игра на паркур. ВЪпреки че тенденциите са притеснителни, началникът на Инспектората по образование Димитър Райнов смята, че системата ще се справи с това.

"Едно такова обжалване, ще доведе до едно дисциплиниране на образователната ни система. Първо - ще се спазва стриктно цялата процедура, независимо от степента на наказанието. Второ - аз смятам, че образователната система като цяло ще стане по-безкомпромисна - ще внимават за съответния административен акт и какво пише в него, ще се повиши броят на наказанията от тук нататък и може би ще отидем в другата крайност."

Случаят в Дойче шуле е трети поред - през 2014 г. беше осъдена Математическата гимназия, последва Училището по европейски езици, чийто директор се отказа да обжалва решението на Русенския съд.

Когато русенските синдикалисти споделили с колегите си от страната за тези случаи, столичани разказали, че в София има дори специална адвокатска кантора, която се занимавала само с такива случаи - оспорване на мерки, взети от страна на училищата спрямо учениците, разказа председателят на Синдиката на българските журналисти в Русе Пламен Атанасов. Така че не е изключено това тепърва да се превърне в масова практика, прогнозират от учителския синдикат.

Чуйте подробности в звуковия файл: