На втора инстанция: Съдия-изпълнителят от Търговище е виновен по едно от обвиненията срещу него
На втора инстанция: Съдия-изпълнителят от Търговище е виновен по едно от обвиненията срещу него / netinfo
На втора инстанция: Съдия-изпълнителят от Търговище е виновен по едно от обвиненията срещу него
84634
На втора инстанция: Съдия-изпълнителят от Търговище е виновен по едно от обвиненията срещу него
  • На втора инстанция: Съдия-изпълнителят от Търговище е виновен по едно от обвиненията срещу него

Състав на Окръжен съд-Разград отмени частично оправдателна присъда, постановена миналия ноември от Районен съд-Разград срещу съдия-изпълнител от Търговище. Обвиненията срещу Стойко Аспарухов Георгиев бяха две, и по двете той бе оправдан, втората инстанция обаче го намира на виновен по едно от обвиненията. Налага му санкция глоба от 1000 лв., а решението не подлежи на обжалване.

Процесът се гледа в разградски съдилища поради отводи на магистратите в Търговище, подсъдимият е съдия-изпълнител в съседния град.

Миналият ноември Стойко Аспарухов Георгиев не призна вината си пред първа инстанция, делото се гледа по съкратената процедура, без разпит на свидетели, а съдът го призна за невинен и по двете обвинения.

Първото престъпление, в което бе обвинен съдия-изпълнителят, бе за това, че през октомври 2011 г. като длъжностно лице е съставил официален документ – обявление по изпълнително дело, в което удостоверил невярното обстоятелство, че имот от 25 дка в село Презвитер Козма е собственост на Мюжгян и Мустафа Алиеви с цел да бъде използван този документ като доказателство за това обстоятелство. В действителност стопанският двор бил собственост на дружеството „Квинс агро и сие“-Лозница, години отнели на собственика му – бизнесмен от Търговище – да си възвърне законната собственост, стигнал до Върховен касационен съд. Оправдателната присъда по тази клауза бе оставена в сила от втората съдебна инстанция.

Второто „невинен“ обаче бе отменено от състав на Окръжен съд-Разград. Според магистратите на 7 април 2010 г. Георгиев е затаил истина в декларация, в която е бил задължен да удостовери истината, че лично няма подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигуровки и е употребил този документ пред нотариус при съставяне на нотариален акт за дарение на недвижим имот.

Съдът на втора инстанция обаче освобождава подсъдимия от наказателна отговорност и му налага административна санкция – глоба от 1000 лева.

Съдия-изпълнителят трябва да плати и разноските на досъдебното производство на ОДМВР-Търговище, те са в размер на 100 лв., както и съдебните разноски от 34,70 лв. на Окръжен съд-Разград.