Учени разкриха още тайни за гигантски броненосец от Ледената епоха
Учени разкриха още тайни за гигантски броненосец от Ледената епоха / Thinkstock/Getty Images

Анализ на ДНК, извлечена от намерен в Аржентина фосил на 12 000 години, е помогнал на специалистите да научат повече за един от най-странните гиганти от последната Ледникова епоха - създание с размерите на малък автомобил, със закръглена костна обвивка, шипове и костна бухалка на опашката, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Изследователи от университетите на Монпелие, Франция, и "Макмастър", Канада, са установили, че древното създание, наречено Doedicurus, е принадлежало към изчезнало семейство гигантски броненосци. Представителите на вида са били растителноядни гиганти с тегло около тон и дължина около три метра от главата до опашката, бродили са из пампасите и саваните на Южна Америка и са изчезнали преди около 10 000 години заедно с много други едри животни от последната Ледникова епоха.

Създанията от вида Doedicurus са принадлежали към рода на глиптодоните. Направеният ДНК анализ е позволил на учените да включат и Doedicurus, и глиптодоните в семейното дърво на броненосците.

Източник: БТА