Правят инвазивна кардиология в Смолян
Правят инвазивна кардиология в Смолян / Дарик архив

До края на годината в Смолян ще има отделение по инвазивна кардиология. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при посещението си днес в Смолян.

„Категорично поех ангажимент от името на правителството и пред двете области. В рамките на 2016 г. ще извървим всички процедури и съответно държавата се ангажира с финансирането на апаратурата и в Смолян ще има съответната структура за инвазивна кардиология, свързана със съответния щат“, заяви Москов. Според него те са и предвидени в здравната карта. „Това е нещо, което е нужно, беше доказано от хората, участвали в изработването на областната здравна карта по логистични причини. Т.е. невъзможността в интервала от време, когато пациентът с тежко кардиологично заболяване да бъде докаран там, където има такъв апарат. В Смолян такава апаратура ще има и държавата застава зад това усилие. И общината също. Това би трябвало да бъде добра новина за жителите на Смолян“, каза още Москов. Той бе категоричен, че Смолян ще има своята инвазивна кардиология в рамките на година.

Според д-р Москов, проектът за здравна карта нито е предвиждал, нито ще предвижда закриване на която и да е било държавна или общинска или която и да е болница в Смолянска или Кърджалйска област. Той бе категоричен, че няма да има и орязване на леглата за болни.  Стана ясно още, че се обмисля и стимулиране на лекарите, които ще заемат не заетите практики в районите, като Смолян. „Ще стане с допълнителни стимули за финансиране и допълнителна активна политика от страна на държавата  за определени региони, в които тези недостизи са тежки“, коментира Москов.

Министър Москов издаде и заповед да се извърши и проверка, защо има толкова много диабетно болни в Смолян. „Под  ръководството на РЗИ-Смолян всъщност ще се създаде такава съвместна група между трите болници от Смолянска област, които лекуват пациенти с ендокринологична насоченост. Защото дали има повече диабетно болни, аз не мога да кажа. Но има средно 2.5 пъти повече от средните за страната прием на пациенти с диабет, който е декомпенсиран. Т.е. толкова е лошо състоянието на кръвната им захар, че трябва да бъдете приети в болница. Очакваме с интерес резултата от този анализ“, подчерта Москов.