Въвеждат пределна цена за услугата дялово разпределение на топлоенергия
Въвеждат пределна цена за услугата дялово разпределение на топлоенергия / БГНЕС, архив

Комисията за енергийно и водно регулиране ще въведе пределна цена за услугата дялово разпределение на топлинната енергия. Това коментира пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов, след като участва в дискусия за проблемите в топлоснабдяването, организирана от омбудсмана.

Имаме право да въведем пределна цена за тези, които изпълняват монополно услуга, каквито са топлофикациите, отбеляза той. С определената пределна стойност ще трябва да се съобразяват фирмите за дялово разпределение, които сключват договори с абонатите.

По думите на Иванов до месец и половина трябва да бъдат готови промените в Общите условия на топлофикационните дружества, които да отпадне начисляването на юридически такси за клиентите им. След това промените трябва да получат одобрението на Комисията за защита на потребителите, която на дискусията изказа положително становище.

От КЕВР ще задължат също топлофикационните дружества за информират предварително клиентите си при завеждане на съдебна процедура срещу тях и да укажат задължителен срок за погасяване или разсрочване на задълженията, стана известно от думите на Иванов.

КЕВР се заема с юрисконсултските такси, начислявани от топлофикации при дела

Шест пъти намалява потреблението на сградната инсталация при преминаване от вертикални към хоризонтални щрангове за отопление, коментира пред журналисти председателят на КЕВР. Във всички сгради със започнати преустройства трябва да се заложи задължителното преминаване към хоризонтални щрангове и да се организира активна кампания за убеждаване на хората, че това е добро и трайно решение, каза още той.

Според последните изисквания на евродиректива, към 2018 г. с хоризонтална инсталация за отопление трябва да са всички новопостроени обществени сгради - училища, болници, социални домове и административни, а след 2020 г. - и всички частни домове, стана известно на дискусията. Това се прави, за да се осъществят дейности по енергийната ефективност, коментира Иванов.

По думите му преминаването към хоризонтални щрангове в жилищата няма да позволи да се краде топлинна енергия, защото на входа на апартамента ще може да бъде спирано подаването и ще се вижда има ли потребление. Въвеждането на мярката няма да е скъпо, защото няма да се променят отоплителните тела в жилищата, а само ще се премахнат вертикалните щрангове, коментира председателят на КЕВР. По думите му ще има само един вертикален щранг - на стълбищната площадка, от който ще тръгват хоризонталните отклонения към апартаментите.

Очаква се промяната да бъде въведена чрез законодателна промяна и да бъде задължителна за държавната програма за енергийна ефективност, която е на стойност 1 млрд. лева. Доброволно може всеки да го направи, коментира още Иванов.

Източник: БТА