Парламентарна комисия ще помага при решаването на проблемите на водния цикъл
Парламентарна комисия ще помага при решаването на проблемите на водния цикъл / Дарик Враца - архив

Комисията по европейските въпроси и контрола на европейските фондове в парламента ще помогне за решаването на проблемите по реализирането на водния цикъл на Враца. Това каза специално за "Дарик радио" Светлин Танчев - председател на комисията след провеждането на работна среща във Враца. По тяхна инициатива ще бъде направено общо заседание на три министерства - на регионалното развитие и благоустройство, на екологията, и на земеделието и храните.

"Ще намерим едно пилотно решение на проблема с довеждащата инфраструктура, което ще помогне и на други общини при интегрираните В и К системи" - поясни Танчев. Той бе във Враца за провеждането на изнесено заседание на комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в 43-тото Народно събрание, в което участваха също депутати и представители на местната власт и на бизнеса.

Три са основните задачи, които са важни за развитието на Северозапада. Трябва да бъде реализирана целенасочената инвестиционна програма, за което комисията също се ангажира да работи. Очаква се това да се случи в следващия програмен период. Другият приоритет е обновяването на пътната инфраструктура и жп линията. "Тези проекти не са приключени, по тях се работи и се търси финансиране" - подчерта Светлин Танчев.

И на трето място това са преференциите за този регион при точкуването при кандидатстването с проекти с европейско финансиране. "Вярваме, че всеки лев, инвестиран в Северозапада, би донесъл много повече брутен вътрешен продукт, отколкото развитите градове в България, защото ефектът тук наистина ще е голям" - обобщи Танчев.