Режат приема на студенти
Режат приема на студенти / снимка: БГНЕС, архив
Режат приема на студенти
84620
Режат приема на студенти
Режат приема на студенти
  • Режат приема на студенти
  • Режат приема на студенти

Броят на студентите във висшите учебни заведения ще бъде орязан още от следващата учебна година. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева във връзка с промените в Закона за висшето образование.

Сред задачите, които Министерството си е поставило в краткосрочен план, е финансирането на ВУЗ-овете да е обвързано с приоритетни направления и защитени специалности.

По думите на заместник-министър Николай Денков ръководствата на висшите училища вече сами ще решават от кои специалности да се лишат и кои да развиват. Той уточни, че парите за специалностите, които обучават необходими за страната ни специалисти, няма да намаляват.

Сред тях от МОН нареждат математически, природни науки, компютърни науки и информатика, комуникационни технологии.

Около една трета от нашите студенти завършват две професионални направления - икономика и администрация и управление, каза проф. Николай Денков. От МОН имат за цел да се справят с този дисбаланс, заяви още Денков

Висшистите най-лесно си намират работа

Той посочи, че защитените специалности ще бъдат тези, от които обществото ни има нужда, но броят студенти в тях не е голям. Затова и интересът към тях може би не е висок, както от страна на висшите училища, така и на студентите, обясни зам.-министърът. За пример той даде екзотичните филологии като Японистика и Арабистика.

По думите на Денков приоритетните направления ще бъдат тези, за които дългосрочно и на базата на различни проучвания е ясно, че има нужда от висшисти с висока квалификация. За тях ще бъде предвидено и допълнително финансиране:

„Педагогическите професионални направления са: "Теория и управление на образованието", "Педагогика", "Педагогика на обучението по...". Общо тях в момента се обучават около 7,8% от студентите в страната. Следващите са: Природни науки, математика и информатика - „Физически науки", "Химически науки", "Биологически науки", "Науки за земята", "Математика", "Информатика и компютърни науки". Там в момента общо, заедно с Информатиката и компютърните науки, се обучават около 5,7% от всички студенти в страната. Всички технически и инженерни науки, и архитектура също влизат в този списък. 19,8% от студентите се обучават по тези направления. В списъка влизат и аграрните науки, в които се обучават 3,1%".

Законодателни промени предвиждат разделянето на управлението на университетите на две - административно и финансово-стопанско, посочиха още от МОН.