84 души ползват личен асистент в община Тунджа
84 души ползват личен асистент в община Тунджа / DarikNews.bg, архив

Назначените 10 лични асистента и 15 домашни санитари ще предоставят интегрирани медико-социални услуги в домашна среда за 85 потребители от 14 населени места на територията на община „Тунджа".

Социалните услуги ще се предоставят в продължение на 18 месеца и са етап от реализацията на проект "Център за услуги в домашна среда - интегриран модел на социално включване за независим живот в малките населени места от селски тип в Община „Тунджа".

За асистиращ персонал са заявили интерес 202 лица, а за специалисти са кандидатствали 13 лица. След прецизен подбор по документи, събеседване и обучение за предоставяне на интегрирани услуги са допуснати 40 кандидата за заемане на позиции „домашен санитар" и „личен асистент". Комплексните медико-социални услуги ще се предоставят в дома на потребителите, според изготвен индивидуален план-график за посещение.

Предстои отваряне на втори етап за набиране на заявления от кандидат- потребители през периода 01-15 март 2016 год., като ще се гарантира устойчивост на проект „Нови възможности за грижа, чийто срок на изпълнение изтича в края на месец февруари.

Изпълнението на дейностите стартираха през м. ноември 2015 г. и ще се реализират в продължение на 22 месеца, през 18 от които ще се предоставят реално услугите в домовете на потребителите.