Президентът окуражи кипърския бизнес да инвестира у нас
Президентът окуражи кипърския бизнес да инвестира у нас / БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев покани кипърския бизнес да задълбочи дейността си в България и окуражи българските компании да инвестират в Кипър. Държавният глава участва заедно с президента на Кипър Никос Анастасиадис в откриването на българско-кипърски бизнес форум в София. Във форума, който е в рамките на официалното посещение на кипърския президент у нас, участваха 16 кипърски фирми и повече от 70 представители на български фирми и организации.

Президентът Плевнелиев изтъкна позитивната динамика в двустранната търговия - за 2015 г. ръстът на стокооборота между България и Кипър е 81 процента спрямо предходната година, българският износ за Кипър се е увеличил с около 90 процента за една година, а кипърският за България - с около 47 процента. Кипър е шестият по големина инвеститор у нас с инвестиции от 2,1 млрд. евро.

Искам да окуража кипърските фирми да инвестират в България, защото България е остров на стабилност, икономиката ни расте устойчиво, страната модернизира ускорено своята инфраструктура, прави отговорни реформи, посочи Плевнелиев. Той отбеляза очаквания икономически растеж между 2,8 и 3 процента за 2015 г., с което страната ни ще бъде шестата най-бързо растяща икономика в ЕС за изминалата година, както и ръста от над 40 процента на чуждестранните инвестиции.

Плевнелиев отбеляза реформата в енергетиката, чиято цел е през 2016 г. постигането на пълна либерализация на енергийния пазар за компаниите и за домакинствата; реформите в образованието и в здравеопазването; промяната в конституцията, целяща по-голяма прозрачност и независимост в работата на съда и прокуратурата. Държавният глава заяви, че тези усилия ще бъдат надграждани и реформите ще продължат. През 2016 г. се планират още реформи в здравеопазването, в администрацията - с въвеждане на електронни услуги за гражданите, посочи той.

Президентът окуражи кипърския бизнес да инвестира у нас
netinfo
Президентът Плевнелиев отбеляза и динамичното развитие на различни сектори като автомобилостроенето, където бяха построени около 30 нови модерни фабрики и създадени над 25 000 работни места; аутсорсинг индустрията, където бяха създадени 35 000 работни места в последните години; информационните и комуникационните технологии, където беше създадена първата иновационна екосистема в региона "София Тех парк", както и бяха открити 17 500 работни места в сектора с очакването броят им да се удвои през следващите шест до седем години.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отбеляза важността от задълбочаване на икономическите връзки между България и Кипър, които са и близки партньори в ЕС. Той посочи общото желание за надграждане на двустранните връзки и за пристъпването към мерки за оптимизиране на сътрудничеството в области от взаимен интерес.