В Техническия университет днес: Ден на отворените врати
В Техническия университет днес: Ден на отворените врати / снимка: Диляна Петрова, Дарик архив

Преподаватели и студенти от Техническия университет - София, филиал Пловдив ще посрещнат в Деня на отворените врати днес ученици от пловдивските училища, които се интересуват от това как учат бъдещите инженери.

Забелязал съм, че на традиционния Ден на отворените врати учениците влизат при нас с малко притеснение, но си тръгват много по-уверени и с по-голям интерес към възможностите да учат инженерни науки в нашия университет” - казва проф. д-р Въльо Николов, директор на ТУ - София, филиал Пловдив. Традицията е учениците да бъдат посрещнати от преподаватели от всички катедри на ВУЗ-а, както и от студенти.

На гостите в Деня на отворените врати ще бъдат показани лаборатории по компютърни системи и технологии, роботика и автоматика, електроника, електротехника, авиационна и транспортна техника, машиностроене, оръжейни системи, машиностроителни технологии с цифрово-програмно управление и полиграфска техника. Често обиколката в Техническия университет завършва със селфи пред военния самолет, който е в двора на трети корпус на Филиала.

“В Деня на отворените врати искаме да дадем кураж на младите хора, че ставайки студенти при нас, те ще се впишат в общността от над 100 хиляди инженери, получили образование в най-авторитетното висше техническо училище в България”, каза още проф. Въльо Николов. В Деня на отворените врати също така се дават и консултации за това как учениците могат да кандидатстват в Техническия университет - както с тест по математика, така и с успешно издържани държавни зрелостни изпити (по математика или физика, или български език и литература).

Денят на отворените врати в Техническия университет е от 13 до 16 часа в Ректората /IV корпус/ на ул. „Цанко Дюстабанов“ № 25.