59 алоджийки на съд през миналата година
59 алоджийки на съд през миналата година / netinfo

59 обвинителни акта е внесла в съда през миналата година Окръжна прокуратура-Разград за данъчни престъпления, извършени от т.нар. „алоджийки“, през 2014 г. са били 29. Става въпрос за жени, които обещават по интернет женитба на чужденци срещу изпращане на различни суми пари, като винаги пред срещата им се появяват препятствия, които изискват изпращане на нови суми.

Броя на обвинителните актове по подобни дела обявиха от Апелативна прокуратура-Варна заедно с подробности по най-новото подобно обвинение. То е срещу 36-годишната Нуртен С. от село Ясеновец и е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения  в размер на 4721 лева, дължими за периода от 1 януари 2008 год. до 30 април 2014 год. Срещу подсъдимата Окръжната прокуратура в Разград  е повдигнала и обвинение за неправомерно получаване на семейни помощи за непълнолетните й деца в размер на 1610 лева чрез използване на документи с невярно съдържание. И второто деяние на 36-годишната подсъдима е извършено като продължавано престъпление в периода от 1 септември 2009 до 31 октомври 2011 год.

През 2008 год. безработната жена решила да набави необходимите й парични средства за издръжката на двете си непълнолетни деца и започнала да установява случайни контакти по интернет с мъже от Великобритания, Австрия, Белгия, Швеция и Турция. Пред тях подсъдимата разказвала различни драматични истории и така успявала да ги склони да я подпомогнат с пари, които й били превеждани чрез системата за международни бързи разплащания „Уестърн юнион“.

След извършване на паричния превод платецът съобщавал на Нуртен С. десетцифров код. С кода и данните на изпращача на парите Нуртен отивала в представителство на „Уестърн юнион“, представяла лична карта и получавала сумата в евро или левовата й равностойност, която надхвърля 50 000 лева за шестте години. Общият размер на укритите и неплатени данъчни задължения според заключението на икономическата експертиза по делото възлиза на близо 5000 лева и отговаря на укрити данъци в големи размери.

Въпреки получаваните доходи от интернет запознанствата с чужденци, Нуртен С. продължила да подава молби-декларации за получаване на семейни помощи за деца, в които декларирала, че тричленното й семейство не получава никакви доходи. Така успяла да получи 1610 лева от социалните служби в Разград без правно основание. Предстои делото срещу 36-годишната подсъдима да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Разград.