Северозападът - приоритет и на Комисията по европейски въпроси и контрол на еврофондовете
Северозападът - приоритет и на Комисията по европейски въпроси и контрол на еврофондовете / Петя Димитрова

Северозападът става приоритет и в работата на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 43-тото Народно събрание, заяви председателят й Светлин Танчев. Комисията е на тридневно посещение във Видин Враца и Монтана, за да установи на място какви са проблемите за усвояването на европейските средства в региона. Подходът е надпартиен, уточни Танчев, работи се наравно. Досега е станало ясно, че основен проблем, които има тук са финансовите корекции за местните власти и невъзможността да се обжалват по досега действащия закон. Широколентов път, достъп до магистрала Хемус и скоростното жп-трасе София - Видин са другите проблеми, поставени пред комисията.

Министерски съвет трябва да одобри скоро целенасочената програма за Северозапада, която ще се финансира с около 250 до 300 милиона лева, каза още Танчев. Вероятно няма да има агенция, която да управлява програмата, защото тенденциите са за намаляване на държавната администрация.

Тепърва ще правим разчети и анализи, които да представим на останалите управляващи органи, обясни Св. Танчев. Ще направим предложение за увеличаване на тези бонус-точки за проекти от Северозапада по програмата за конкурентоспособност и земеделската програма. Досега бонус-точките бяха съответно 5 за първата и 10 точки за втората програма. Те обаче не предоставят достатъчно предимство, според Танчев, защото по други критерии като обезлюдяването се отнемат определен брой точки, а това връща кандидатстващите в изходна позиция.

Във вторник Комисията ще заседава и във Враца.