ИТ центърът във Враца отпразнува първи рожден ден
ИТ центърът във Враца отпразнува първи рожден ден / ИТ Център Враца

ИТ центърът във Враца отбелязаха една година от откриването си.

На празника присъстваха бивши, настоящи и бъдещи курсисти, както и партньори и хора помагащи за развитие на ИТ общността във Враца.

Събитието стана повод и за отчет на развитието на софтуерната индустрия в града.

Цветко Трендафилов от Axway разказа за различните длъжности в една софтуерна компания и демонстрира как може да се свърже от Враца с работното си място в Бизнес центъра в София и да работи дистанционно.

ИТ центърът във Враца отпразнува първи рожден ден
netinfo

Калин Илиев, съосновател на Wonderswamp, обясни, че благодарение на технологиите и Интернет за една стартираща компания дали е във Враца или в Силициевата долина няма голямо значение. Важно е хората в екипа да вярват в идеята си и да положат нужните усилия, за да я изпълнят.

"През последната година, като резултат от нашата дейност две софтуерни компании осигуряват работа по различни проекти. Едната от тях е софийска компания с дългогодишен опит, която отвори офис във Враца, а другата е изцяло базирана в града и осигурява изградена инфраструктура и партньорства за работа по проекти на няколко по-големи компании от страната и чужбина", похвалиха се от центъра.

ИТ центърът във Враца отпразнува първи рожден ден
netinfo

"Девет души започнаха работа като програмисти във Враца след нашите безплатни 9-месечни курсове. Пет ученика участваха в няколко национални ИТ състезания", отчитат още оттам.

"Ноември 2015 г. започнаха нови четири групи с общо 60 курсиста - работещи, безработни и ученици в гимназия. Всичко това благодарение на първоначалната подкрепа от Фондация Reach for Change и Нова броудкастинг груп. Също така Детска академия Телерик имат школа в града от 2014 г., а през септември 2015 г. се откри за първи път във Враца паралелка Системно програмиране  в ПТГ "Н. Й. Вапцаров".

ИТ центърът във Враца отпразнува първи рожден ден
netinfo

За развитие на ИТ общността във Враца спомагат и Академия Телерик, Аз мога тук и сега, Хак България, и Софтуерен университет. На местно ниво активно ни подкрепят Община Враца, Областна администрация Враца, РИО-Враца, ПМГ "Акад. Иван Ценов" и ПТГ "Н. Й. Вапцаров", посочват от  центъра.