Камерън: Великобритания никога няма да бъде част от европейска свръхдържава
Камерън: Великобритания никога няма да бъде част от европейска свръхдържава / Guliver/Getty Images

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че "с цялото си сърце и душа" ще води кампания за оставането на Великобритания в ЕС, след като на срещата на ЕС е извоювал споразумение, даващо на страната му "специален статут", предаде Ройтерс.

На пресконференция тази нощ след повече от 24 часа преговори Камерън заяви, че сделката изпълнява обещанията, които е дал на британските избиратели, когато се кандидатира за втори мандат и че ще я препоръча на кабинета днес и ще направи изявление в парламента в понеделник.

Той добави, че скоро ще назове и дата за референдум. Смята се, че вероятно това ще е краят на юни, евентуално 23 юни.

"Вярвам, че ние сме по-силни, по-сигурни и по-добре вътре в реформирания Европейски съюз и затова с цялото си сърце и душа ще водя кампания, за да убедя британския народ да остане в съюза. Напускането би било скок в тъмното, каза той.

Камерън договори на Великобритания специален статут в ЕС

"Британският народ сега трябва да реши дали да остане в този реформиран Европейски съюз или да напусне. Това ще бъде исторически момент, който се пада един път на поколение и ще предопредели съдбата на страната ни", подчерта той.

Камерън Великобритания никога няма да бъде част от "европейска свръхдържава"
netinfo

Британският премиер поясни също, че ще направи нови предложения за укрепване на суверенитета на страната - ясен опит да привлече по-скептичните депутати от неговата Консервативна партия като кмета на Лондон Борис Джонсън в кампанията за оставане на Обединеното кралство в ЕС.

Сделката не означава, че всички проблеми на Лондон с блока са решени, призна Камерън, но предупреди, че избирателите трябва да са предпазливи към онези, които твърдят, че Великобритания ще бъде по-добре без ЕС. ЕС не е съвършен, има нужда от допълнителни реформи, но отвътре Обединеното кралство ще е в по-добра позиция да ги постигне, заяви Камерън, цитиран от АФП.

"Не обичам Брюксел, обичам Великобритания. Ние трябва да бъдем подозрителни към онези, които казват, че напускането на Европа е някаква автоматична бърза писта към обетована земя, "земя на мляко и мед". Според него сделката гарантира, че Великобритания никога няма да бъде част от "европейска свръхдържава".

Лондон никога няма да се присъедини към еврото, подчерта той, и добави: "Осигурихме жизненоважни протекции за нашата икономика". Договорите на ЕС ще бъдат променени, за да декларират, че концепцията за "все по-тесен съюз" не важи за Великобритания.

Единодушна подкрепа за сделката за оставане на Великобритания в ЕС

"Вярвам, че това е достатъчно, за да препоръчам Обединеното кралство да остане в ЕС, за да има най-доброто и от двата свята. Ще бъдем по-силни, оставайки в реформирана Европа, отколкото бихме били навън сами", каза Камерън, цитиран от ДПА и ТАСС.

"Постигнатото споразумение ще позволи запазването на силен и единен съюз, способен да отговори на общите предизвикателства, например на възможна руска агресия, каза той, като при това подчерта, че националната сигурност на Великобритания ще се намира изключително под контрола на Лондон. Например, тя никога няма да стане част от европейска армия, каза той.

Камерън Великобритания никога няма да бъде част от "европейска свръхдържава"
netinfo

Ще има нови строги ограничения на достъпа до нашата социална система за имигранти от ЕС, подчерта премиерът.

Лондон ще има право да откаже социални облаги на новопристигнали работници от други страни членки за първите им четири години в страната и ще може да прилага тази "аварийна спирачка" спрямо новодошли през седемгодишен период от момента, когато мярката бъде приложена за първи път.

Общоевропейска система за индексация на детски надбавки на работници, които деца живеят в друга страна от ЕС, влиза в сила за нови кандидати незабавно, а за всички кандидати - на 1 януари 2020 г. Тя ще позволи на държавите да индексират равнищата на плащанията за деца, живеещи в друга страна членка, спрямо цената на живота там и равнището на детските надбавки там.

Източник: БТА