Туск: Великобритания се нуждае от Европа, а Европа се нуждае от Великобритания
Туск: Великобритания се нуждае от Европа, а Европа се нуждае от Великобритания / Guliver/Getty Images

Постигнатото споразумение отговаря на всички опасения на Лондон, но в същото време не засяга фундаменталните ценности на ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха в Брюксел, предаде Ройтерс.

Все пак окончателното решение за членството на кралството в ЕС принадлежи на народа на страната, подчерта Туск.

Късно снощи Дейвид Камерън съобщи, че е успял да договори специален статут на Великобритания в ЕС, след споразумението за реформи, постигнато късно снощи с 27-те му колеги в Брюксел, предаде Ройтерс.

Камерън договори на Великобритания специален статут в ЕС

"Изпратихме ясен сигнал, че сме способни да жертваме собствените си интереси в името на общото благо. Вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа, а Европа се нуждае от Великобритания", каза Туск, цитиран от ТАСС.

"Аз обичам Великобритания и обичам Брюксел, перифразира той репликата на британския премиер Дейвид Камерън. По думите му решението за специалния статут на Великобритания в ЕС е юридически обвързващо.

Великобритания винаги е имала специален статут в ЕС, което не й е пречело да играе положителна роля в общността, която се състои от 28 страни членки, а не 27 плюс една, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

И Туск, и Юнкер изразиха увереност, че сделката ще издържи юридически, особено в съда на ЕС. Споразумението е добро, юридически солидно и изключително балансирано, каза Юнкер.

Туск Великобритания се нуждае от Европа а Европа се нуждае от Великобритания
netinfo

Великобритания и сега има специален статут в Европа, винаги го е имала - тя не е в Шенген, не е в еврозоната, не е в Хартата за правата, заяви френският президент Франсоа Оланд. Важното е, че няма нарушаване на правилата на единния пазар, не е предвидено преразглеждане на основополагащите договори, нито право на вето на кралството върху еврозоната, което за Франция е много важно, подчерта той.

Оланд изтъкна и друга важна точка, отговаряща на изискванията на Франция - че Камерън е признал равенството между финансовите центрове. "Не може да има различни правила за финансовия център в Лондон (лондонското Сити) спрямо други центрове в ЕС. Трябва да има еднакви правила, които да се прилагат със същия надзор, от същите органи за проверка на прилагането им. Не бива да се оставя впечатление, че Европа е заведение на самообслужване, където всеки идва да вземе каквото си поиска", каза Оланд.

Европейските лидери се споразумяха за "справедлив компромис" с британския премиер Дейвид Камерън, благодарение на което той ще може да агитира за оставането на Великобритания в блока, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, след като споразумението беше постигнато на "английската вечеря" късно снощи в Брюксел.

"Убедени сме, че с това дадохме на Дейвид Камерън пакет от реформи, с който той може да води кампания във Великобритания за оставането й в Европейския съюз", каза Меркел пред репортери в края на двудневната среща на върха. Тя подчерта, че членството в ЕС представлява огромна ценност, особено във времена на турбулентност и несигурност в света.

Туск Великобритания се нуждае от Европа а Европа се нуждае от Великобритания
netinfo

Единодушна подкрепа за сделката за оставане на Великобритания в ЕС

Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Словакия и Чехия, заявиха, че сделката отразява основните им искания.

Полша е удовлетворена от резултатите от преговорите с Великобритания, тъй като е постигнала всички свои цели, заяви след срещата на върха в Брюксел премиерът Беата Шидло, цитирана от ТАСС.

"В рамките на преговорите с Великобритания Полша успя да постигне всички свои цели", посочи тя и поясни, че Варшава е държала да защити правата на поляците, живеещи във Великобритания, включително в случай, че Лондон напусне ЕС, а също така да защити самия Евросъюз от такава крачка.

Туск Великобритания се нуждае от Европа а Европа се нуждае от Великобритания
netinfo

Премиерът на Италия Матео Ренци се задоволи с неутрален коментар за постигнатото споразумение с Великобритания, предаде АФП, като заяви, че е необходимо да се говори за бъдещето на Европа, а не само за мястото, което заемат британците, "понеже има риск да изгубим от поглед първоначалната европейска мечта".

Според датския премиер Ларс Льоке Расмусен сделката е добра. "Дейвид Камерън се бори силно за Великобритания. Добра сделка за Обединеното кралство и за ЕС", написа той в Twitter. Малтийският премиер Джоузеф Маскат написа: "Сделката е справедлива. Късмет на Дейвид Камерън в кампанията му да задържи Обединеното кралство в ЕС. Сега ще решава британският народ", предаде ДПА.

Източник: БТА